Hlavní obsah

Chcete zhubnout břicho? Bez těchto 6 zásad to nepůjde!

Foto: shutterstock

Pokud chcete ploché břicho, budete muset hodně zapracovat na svých stravovacích a pohybových návycíchFoto: shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby se vyhlásila soutěž o nejhorší a nejčastější problematickou partii, břicho by mělo prvenství jasné. Zvýšenému usazování tuku v této oblasti se však dá zamezit, když budete dbát na tato pravidla…

Článek

Žádná z tělesných partií se neřeší tak často jako břicho. Je to proto, že skutečně trápí nejvíce lidí. Jedná se o vůbec nejproblematičtější partii u mužů, ale sužuje samozřejmě i pěknou spoustu žen.

Navíc nejde jen o zvýšené usazování tuku, které břichu ubírá na kráse, ale mimo to i nadýmání po jídle. I s tím se však dá pracovat. Naprostým základem je pak dodržovat níže uvedené zásady.

1. Jezte v pravidelných intervalech

„Pro ploché břicho je nezbytné stravovat se pravidelně. Ideální odstup mezi jednotlivými jídly činí tři hodiny. Nevynechávejte žádnou porci, ale také dávejte pozor na mlsání mezi jídly. To znamená – nasnídejte se do jedné hodiny od probuzení, poté si dopřejte ke svačině ideálně sezonní ovoce. Za další tři hodiny od svačiny by měl následovat oběd a tak až do večera,“ popisuje ideální stravovací režim Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

2. Choďte co nejvíce pěšky

Chůze jako základní pohybová aktivita byla dost dlouho podceňovaná, avšak skutečně se jedná o nejzdravější pohyb vůbec. Pokud se budete během dne snažit co nejvíce chodit, pomůže to i vašemu břichu. Nejenže se rychlá chůze bere již jako aerobní činnost, která stojí za efektivnějším spalováním tuků. Mimo to také povzbuzuje peristaltiku střev, což znamená, že rychleji trávíte a předcházíte nafukování břicha.

Foto: shutterstock

Pokud máte tu možnost, choďte každý den do práce pěškyFoto: shutterstock

3. Zeleninu a ovoce jezte denně

„Čím více pestré zeleniny, tím lépe. Zeleninu si dopřejte syrovou, ale i upravenou na různé způsoby a přidávejte ji ke každému hlavnímu jídlu,“ doporučuje nutriční specialistka Kamila Novotná ze Světa zdraví.

„Z ovoce pak volte spíš sezonní druhy a vyvarujte se kompotů a jiných slazených úprav jako třeba kandovaného ovoce. Nejezte jen jeden typ ovoce, ale kupujte si více druhů a barev, ať to není jednotvárná strava,“ dodává odbornice. Právě co nejbarevnější talíř složený z přirozených potravin je podle řady stravovacích systémů správnou cestou k celkovému zdraví i uspokojení z jídla.

4. Nezapomínejte na bílkoviny a tuky

„Bílkoviny a tuky zařazujte podle potřeb vašeho organismu. Především bílkovin ale musí být dostatek. Jezte tedy pravidelně ryby, masa, vejce, luštěniny, ořechy, semínka a zakysané mléčné produkty. Z hlediska tuku je vhodné i kvalitní máslo a za studena lisované rostlinné oleje,“ uvádí výživová odbornice Kamila Novotná.

Foto: shutterstock

Výborným cvikem na břišní svaly je kriskrosFoto: shutterstock

5. Posilujte core

Abyste se zbavili tuku na břiše, musíte se předpisově stravovat. Jiná cesta není. I když posilováním zpevníte břišní svaly, nebudou přes nános tuku logicky vidět. To však neznamená, že byste na zkracovačky a sedy-lehy měli zanevřít.

„Posilování břicha je nezbytné pro správné držení těla a jeho zpevnění. Základem je pak posilování core – hlubokých svalů středu těla. Díky tomu se zlepší nejenom vzhled břicha, ale také celkové držení těla. Ideálním cvikem pro ženy na břišní svalstvo je kriskros, cvik, při kterém vleže na zádech přitahujete střídavě loket ke koleni, nebo cvik, při kterém zvedáte nohy a posilujete spodní břišní svaly,“ uvádí trenérka Markéta Brožová z dámského fitness centra Contours.

6. Mějte vyšší výdej než příjem

Tohle pravidlo je pro všechny hubnoucí asi nejdůležitější. Jestliže chcete redukovat tuk, musíte za den vydat více energie než přijmout. Tělo pak bude využívat energii z vašich tukových zásob. V praxi to znamená umírněně jíst, dávat si malé porce a lehká jídla. A samozřejmě zvyšovat výdej aktivním pohybem.

Jaká partie je u vás nejproblematičtější?

Reklama

Načítám