Hlavní obsah

Tlusté břicho: Proč a jak se zbavit viscerálního tuku, který vážně ohrožuje zdraví

Foto: Miss Ty, Shutterstock.com

Foto: Miss Ty, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se silnějšími stehny se člověk nakonec dokáže nějak smířit, zvláště pokud s nimi kontrastuje více či méně štíhlý pas. Ale co když se nám tuk ukládá i kolem pasu a nad ním až k prsům, jak se často děje zvláště ženám po padesátce?

Článek

Samozřejmě, vždycky se dá sáhnout po stahovacím prádle, které dokáže alespoň trochu vylepšit dojem. Ale jeho nošení není zrovna příjemné, navíc tím ve skutečnosti neděláme nic ani pro svou postavu, ani pro své zdraví.

A o to tady jde především, protože tuk uložený v oblasti břicha je – na rozdíl od toho třeba na stehnech – skoro vždycky zdraví ohrožující. Protože jde často do velké míry o tuk uložený i mezi vnitřními orgány, odborníci o něm často hovoří jako o tuku útrobním neboli viscerálním. Ten se mimo jiné podílí na vzniku inzulinové rezistence a přímo tak přispívá například k rozvoji diabetu, zvyšuje zřejmě i riziko vzniku některých druhů rakoviny.

Tuk v břiše je horší než kila navíc

Hlavním ukazatelem je obvod pasu – jakmile u mužů přesáhne 100 cm a u žen 90 cm, nejspíše se dotyčného týkají rizika spojená s útrobním tukem, jde například i o nemoci srdce a cév. Riziko potvrdila například studie zveřejněná před dvěma lety v časopise Journal of the American Heart Association, podle ní měly ženy ve věku 40 až 69 let s tukovými zásobami kolem pasu o deset až dvacet procent vyšší riziko infarktu než ženy, které sice vážily stejně, ale kolem pasu tuk neměly.

Mimochodem, útrobní tuk vadí, i když jste jinak štíhlí, jak dokládá například tato studie.

Není vůbec od věci řešit to preventivně i s lékařem. „Zdraví našeho srdce musíme řešit daleko dřív, než se začne ozývat. Právě na úrovni rizik. Proto k preventivnímu vyšetření srdce kromě natočení EKG má patřit také zhodnocení výše krevního tlaku, krevních tuků a odhad podílu takzvaného viscerálního neboli orgánového tuku,“ doporučuje Eva Kociánová z I. interní kliniky – kardiologické Fakultní nemocnice Olomouc.

Foto: Beauty Stock, Shutterstock.com

Bez cvičení to nepůjdeFoto: Beauty Stock, Shutterstock.com

Jak zhubnout konkrétní partie

Jídelníček už máte v malíku, nyní se ale chcete zaměřit na jednotlivé partie vašeho těla? Pročtěte si tipy na nejrůznější cviky, které vám pomohou cítit se opět lépe. Zjistěte, jak zhubnout:

Co vám pomůže zbavit se tuku na břiše

Možná zjistíte, že máte do jisté míry štěstí a váš tuk je především podkožní. I tak má ale smysl se ho zbavit. Jak na to?

Zaměřte se na pohyb spalující tuk. Počítá se sice každá hodina, ale vy potřebujete alespoň pět až šest hodin týdně – může to být třeba aerobic v tělocvičně, ale zrovna tak zafunguje chůze, pokud budete chodit skutečně rychle a vytrvale. Dobrou volbou je také plavání, běh či skákání přes švihadlo, pokud to vaše klouby dovolí.

Zároveň posilujte, a to ideálně s nějakým náčiním, například s činkami. Bez toho to nepůjde. Této pohybové aktivitě byste se měli věnovat alespoň hodinu dvakrát týdně. Pozor, nesnažte se posilovat pouze problematické partie, procvičte celé tělo. Potřebujete budovat svalovou hmotu, aby vaše tělo i v klidu spalovalo více tuku. Můžete nicméně jednou posilovat spíše ruce a jindy spíše břicho.

Kvalitní bílkoviny a tuna zeleniny

Nezapomeňte na změny ve svém jídelníčku, zejména zásadně omezte sladkosti a alkohol, snižte spotřebu pečiva, přičemž bílé vyměňte za celozrnné, to platí i o přílohách, jako jsou těstoviny. Jezte dostatek kvalitních bílkovin. Pokud možno, nejezte žádná hotová jídla ze supermarketů, vyhýbejte se polotovarům. A nezapomínejte: zeleniny a ovoce je zdravé snít půl kila denně!

Počítejte s tím, že může trvat až několik týdnů, klidně i měsíc či dva, než si všimnete viditelných změn a špek pod ňadry začne mizet.

Související témata:

Načítám