Hlavní obsah

Dělená strava. Opravdu funguje?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zelenina hraje primFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kytičky a zvířátka. Určitě jste to už taky někdy slyšeli. Jedno se nesmí kombinovat s druhým. A když to dodržíte, budete prý zázračně hubnout. Skutečně je to tak?

Článek

Důvodem, proč se při dělené stravě snadněji zhubne, je, že se nekombinují určité skupiny potravin. Při této dietě do jídelníčku zařazujeme velké množství potravin bohatých na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Vláknina pomáhá při pohybu střev a doporučuje se i při redukčních dietách. Rozpustnou vlákninu obsahují luštěniny - hrách, fazole, sója, oves, žito. Nerozpustnou vlákninu obsahují celozrnná jídla, ořechy, semena, květák, celer, zelené fazole, cuketa. Příčinou úspěšnosti dělené stravy je ve skutečnosti výrazně vyšší obsah vlákniny - sníme tedy na objemu stejně, ale do těla dodáme výrazně méně energie. Hubneme tedy bez pocitu hladu.

Zelenina hraje prim

Podle dělené stravy musíme konzumovat velké množství zeleniny a ovoce, které je zařazeno k sacharidovým potravinám. Z ovoce zejména jablka, banány, bobulovité ovoce. Doporučují se i určité druhy zeleniny - brokolice, mrkev, brambory (nesmíte ovšem hranolky, popř. brambory s tukem). Stejně tak u zeleniny - zeleninu zásadně připravujte v přirozené formě (nedělejte nikdy žádné saláty s olejem, šlehačkou aj.). Zelenina v přirozené formě nenese skoro žádnou energii, a přitom náš organismus zasytí na dlouhou dobu. A právě proto se po ní dá docela dobře zhubnout. Dělená strava také snižuje riziko onemocnění tlustého střeva. A dokonce může dojít i ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zeleninu připravujeme v přirozené forměFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nad jídlem přemýšlejte

Co se týče bílkovin, nejlepší bude, když si dáte sýr. V obchodech najdete nepřeberné množství velmi dobrých sýrů. U této diety tedy můžeme jíst všechny druhy sýrů, protože ty žádné cukry neobsahují. Raději hned zapomeňte třeba na rýži nebo těstoviny. Přesto, že jsou to sacharidy, malé množství bílkovin obsahují a to by mohlo s touto dietou pořádně zamíchat. Skutečnost, že se více zabýváme tím, co sníme a kdy, vede každého hubnoucího k větší kontrole nad jídlem - musí přemýšlet, co může a nemůže sníst a co může zkombinovat. Takže nejenže se při této dietě zasytíte, ale vlastně jídla i méně sníte, protože samotná příloha vám tolik nechutná. A navíc se naučíte víc přemýšlet o tom, co dáváte do žaludku.

Související témata:

Načítám