Hlavní obsah

Galetka s tvarohem, jarní zeleninou a čerstvým sýrem

Hodnocení:
(106)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Křehká jarní zelenina si žádá opatrné zacházení a přesně takového se jí dostane v tomto jemném, křupavém a křehkém koláči. Stačí ji doplnit tvarohem a čerstvým sýrem a skvělý oběd do krabičky nebo sezonní večeře jsou na stole.

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na těsto
  • 220 g hladké mouky
  • 65 g sádla
  • 65 g studeného másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce studené vody
Na náplň
  • 120 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • bylinková sůl
  • 4 stonky zeleného chřestu
  • 1/2 cukety
  • 1/2 mrkve
  • 1 hrst hrášku
  • 70 g čerstvého sýra
Článek

Postup

Krok 1: Mouku nasypte do mísy a přidejte na kousky pokrájené studené máslo a studené sádlo. Pouze pokud jsou suroviny chladné, bude výsledné těsto opravdu křehké. Osolte, můžete přidat i trochu sušených bylinek nebo strouhaného sýru. Špičkami prstů (nebo v robotu s třecí metlou) vypracujte drobenku. Když je hotová, přidejte studenou vodu a zadělejte hladké jemné těsto. 

Krok 2: Těsto uložte v sáčku (nebo v míse přiklopené poklicí) alespoň na půl hodiny do lednice odpočinout.

Krok 3: Tvaroh smíchejte se žloutkem a ochuťte bylinkovou solí. Bílek zatím odložte. Ze zeleného chřestu odlomte spodní zdřevnatělou část (podle síly stonku jsou to 24 cm) a nakrájejte na asi 4cm kousky, zbytek chřestu přidejte třeba do nějakého vývaru. Polovinu menší cukety nakrájejte na kolečka. Mrkev nakrájejte na malé kousky. Připravte si hrášek.

Krok 4: Troubu zapněte na 200 °C. Těsto vyndejte z lednice, nechte pár minut povolit a mezi dvěma archy pečicího papíru ho vyválejte na asi 34 mm silný plát o průměru zhruba 2628 cm. Horní papír sloupněte a těsto na spodním papíru přeneste na plech.

Krok 5: Na těsto rozetřete ochucený tvaroh, nepotřené nechte jen asi 2-3 cm okraje. Na plochu tvarohu poklaďte cuketu, chřest, mrkev a posypte hráškem. Mezi zeleninu dejte několik hromádek čerstvého sýru hodí se třeba kozí nebo jiný krémový sýr, já jsem použila velmi jemný balkánský sýr, tak jemný, že ho jde namazat na chleba. Lehce posolte bylinkovou solí. Nepotřené okraje překlopte přes zeleninu, jak vidíte na fotce, vznikne tak koláč, kterému se říká galetka.

Krok 6: Okraje potřete odloženým bílkem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 25 minut dozlatova. Můžete ihned podávat.

Máte rádi kozí sýr? Jeho využití je v kuchyni téměř nekonečné, Zkuste třeba listový koláč s hruškami a kozím sýrem nebo krémovou brokolicovou polévku s kozím sýrem. A jde to i nasladko, třeba jako bagetky s kozím sýrem, medem a jahodami.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek