Hlavní obsah

Hrůzostrašní krampusáci, svařák na Blatné a pravé hornické Vánoce: Tipy na třetí adventní víkend

Foto: , Profimedia.cz

Foto: , Profimedia.cz

Reklama

Advent vstupuje do druhé poloviny, perníčky měknou… Dovolte si chvíli nikam nespěchat, nestresovat se a užívat si předvánoční atmosféru a pohodu. Víme, kde najdete ta nejkouzelnější místa.

Článek

Je tu třetí adventní víkend, v neděli zapálíte pastýřskou svíci na adventním věnci, všude voní cukroví nebo svařené víno a tajné domácí skrýše se plní dárky. A vy byste si rádi užili i nějaký sváteční zážitek a vánočně se naladili? Máme tipy, kam vyrazit, co si přečíst a co vidět.

Krampusáci na Duchcově

V sobotu 10. prosince se severočeským Duchcovem prožene hrůza – projdou tudy děsiví krampusové se svou show. Peklo opustí v pět hodin odpoledne skrze sklepení pod kulturním domem a projdou městem. Ač mají krampusové tradici v rakouských Alpách, rozšířili se po Evropě a typické jsou pro ně dokonalé, ručně malované a z lipového nebo borového dřeva vyřezávané masky, kožichy z kůže horských koz nebo ovcí, kravské ohony i řetězy. Vypadají děsuplně, dělají řádný rachot a halí vše kolem sebe kouřem. Jejich masky budí respekt a je na zvážení rodičů, zda to pro děti bude příjemný zážitek!

Foto: , Profimedia.cz

Pohled na ně je děsivý, ale kdo se rád bojí, neměl by na akci chybětFoto: , Profimedia.cz

Štědrovečerní šichta

Chcete během víkendu zažít pravou vánoční atmosféru v typickém hornickém domku? Voní tu pečivo, zpívají se koledy, vše je tradičně nazdobené a vy můžete obdivovat um lidových řemeslníků a sami si vyzkoušet rukodělnou tvorbu. Dokonalá atmosféra v Hornickém muzeu v Příbrami vás přenese do doby před sto a více lety a zažijete Štědrý den hornické rodiny. Těšit se můžete i na jízdu důlním vláčkem a na nadílku v podzemí. Pozor, nutná je rezervace předem.

Foto: Hornické muzeum Příbram

Jak prožívali horníci Vánoce? Zjistěte více v PříbramiFoto: Hornické muzeum Příbram

Vánoční trhy na zámku Blatná

Zámek Blatná patří k oblíbeným výletním cílům: v létě zde rodiny v parku krmí daňky, v zimě se těší na sváteční vánoční trhy s nezapomenutelnou atmosférou. Tu mají na svědomí jak koledy, tak dobré jídlo, svařené víno z různých typů červených vín či ručně šlehaný vaječný likér z českého rumu. V sobotu i v neděli vás čeká i řada překvapení a kouzelné prostředí zámku, na jehož nádvoří je nově otevřeno ledové kluziště.

Foto: Miluše Heynová/Mapy.cz

Oblíbený zámek na jihu Čech má v zimě velké kouzloFoto: Miluše Heynová/Mapy.cz

Armádní muzeum Žižkov

Chcete splnit sen mužům ve vaší rodině, a to bez ohledu na věk? Vezměte je místo na vánoční trhy do Armádního muzea na pražském Žižkově. V říjnu se otevřelo po kompletní rekonstrukci a je na co se těšit – v několika expozicích na návštěvníky čekají vojenské dějiny od počátků až po současnost. Zkusíte si, jaké to bylo bojovat v zákopech, prohlédnete si dobové stejnokroje i věci, které byly nalezeny v kostele svatého Cyrila a Metoděje, kde se ukrývali parašutisté z výsadku Anthropoid.

Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

V muzeu si zopakujete historii a zjistíte, že se dost často opakujeFoto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Vánoční film: Noelin deník

Láska nebeská, Prázdniny a nesmrtelnou komedii Sám doma jste už viděli stokrát, to se ví. Tak jaký vánoční film si pustit letos? Zodpovědně jsme pro vás probrali nabídku streamovacích společností a vybrali jsme favorita: Noelin deník na Netflixu. Jacob Turner je populární spisovatel a idol žen, ale je vlastně tak trochu sám. Po maminčině smrti se vrací do rodného města vyklidit dům. Najde tam odpovědi na bolavé otázky, starý deník i mladou ženu, jejíž máma byla kdysi jeho chůvou. A protože je to film z kategorie romantických, je dost pravděpodobné, že v něm poletuje i Amor.

Foto: , Profimedia.cz

Jeden z benefitů filmu je, že v něm hraje fešák Justin Hartley. A pes je taky fešák!Foto: , Profimedia.cz

Vánoční kniha: Dědečku, vyprávěj o Vánocích

Populární knižní série Dědečku, vyprávěj… Ladislava Špačka má i vánoční díl. Dědeček a vnučka Viktorka se připravují na nejkrásnější svátky roku a vy můžete s nimi. Děda vypráví o původu Vánoc i o tom, jaké vánoční tradice dodržovali lidé v minulosti. Proč máme adventní věnec a proč děti píší dopis Ježíškovi. Kde se vzal stromeček, proč se peče cukroví a proč se na Štědrý den podává právě kapr. Dědeček vede holčičku i k tomu, že si lidé mají (nejen) o Vánocích pomáhat…

Foto: Archiv nakladatelství

Dědečku, vyprávěj o Vánocích, Ladislav Špaček, nakladatelství Pikola, 128 stranFoto: Archiv nakladatelství

Anebo dáte o víkendu přednost pečení? Podle vánoční tradice má být na stole sedm druhů cukroví. Mezi klasiku patří pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Nebo u vás vedou vosí hnízda?

Reklama

Načítám