Hlavní obsah

Masarykovo cukroví s lískovými oříšky

Hodnocení:
(61)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Masarykovo vánoční cukroví chutná jako nostalgická vzpomínka na první republiku – křehké máslové těsto vás spolu s křupavými lískovými oříšky rázem přenese do těchto noblesnějších časů.

Ingredience pro:
60 sušenek
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 200 g másla
  • žloutek
  • 170 g lískových oříšků
  • 1 lžíce holandského kakaa
Článek

Postup

Krok 1: Ořechy nasucho na pánvi nebo v troubě opražte a v utěrce pak třete tak dlouho, až z nich opadají slupky. Druhá možnost je pak koupit ořechy už oloupané. Asi na dvě hodiny je pak namočte do studené vody (díky tomu půjdou v těstě krásně krájet).

Krok 2: Z mouky, cukru, kakaa (to můžete klidně vynechat), žloutku a másla vypracujte hladké těsto a zapracujte do něj osušené oříšky. Z těsta vytvarujte dva válečky o průměru asi čtyři centimetry, zabalte je do fólie a nechte do druhého dne v lednici.

Krok 3: Ostrým nožem pak krájejte pět až osm milimetrů tlusté plátky a pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem při 170 °C asi deset minut dorůžova. Ještě horké cukroví můžete obalovat v moučkovém cukru nebo jako já nechat holé, aby vynikla kresba ořechů.

Co říkáte na Masarykovo vánoční cukroví, vyzkoušíte ho?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama