Hlavní obsah
3,0
(373)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Masarykovo vánoční cukroví chutná jako nostalgická vzpomínka na první republiku – křehké máslové těsto vás spolu s křupavými lískovými oříšky rázem přenese do těchto noblesnějších časů.

25 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
60 sušenek
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 200 g másla
  • 1 ks žloutků
  • 170 g lískových oříšků
  • 1 lžíce kakaa
Článek

Postup

01.

Ořechy nasucho na pánvi nebo v troubě opražte a v utěrce pak třete tak dlouho, až z nich opadají slupky. Druhá možnost je pak koupit ořechy už oloupané. Asi na dvě hodiny je pak namočte do studené vody (díky tomu půjdou v těstě krásně krájet).

02.

Z mouky, cukru, kakaa (to můžete klidně vynechat), žloutku a másla vypracujte hladké těsto a zapracujte do něj osušené oříšky. Z těsta vytvarujte dva válečky o průměru asi čtyři centimetry, zabalte je do fólie a nechte do druhého dne v lednici.

03.

Ostrým nožem pak krájejte pět až osm milimetrů tlusté plátky a pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem při 170 °C asi deset minut dorůžova. Ještě horké cukroví můžete obalovat v moučkovém cukru nebo jako já nechat holé, aby vynikla kresba ořechů.

Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličky a mandlové hříbečky.

A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévkusmaženého kaprabramborovým salátem?

Reklama

Související témata: