Hlavní obsah

Za málo hodně muziky: Jednoduché tipy, jak v létě posílit imunitu, abyste na dovolenou nebyli marod

Foto: lzf, Shutterstock.com

Foto: lzf, Shutterstock.com

Reklama

Před letní dovolenou se nikdo nechce hodit marod. Proto i léto je obdobím, kdy je potřeba pracovat na silné imunitě. Dobrou zprávou je, že v těchto měsících to jde celkem snadno a příjemnými způsoby.

Článek

I teplé letní měsíce mají svá úskalí, která mohou představovat výzvu pro váš imunitní systém. Abyste se na dovolené nepotýkali s angínou nebo nachlazením, je třeba také nyní obranyschopnost posilovat. Doporučujeme udělat následující, vesměs příjemné věci.

Běžte na slunce

Zatímco během zimních měsíců v našich zeměpisných podmínkách bojujeme s nedostatkem vitaminu D, naopak v létě se jím můžete zásobit, jak se sluší a patří. Déčko sehrává klíčovou úlohu v metabolismu minerálních látek a je také důležitý pro udržení silného obranného systému těla. Můžete ho přijímat ze stravy, jeho zdrojem jsou třeba mořské ryby, vnitřnosti, houby nebo vejce, ale nejlépe ho získáte díky slunění. Proces produkce přitom nastává prakticky okamžitě, respektive už po deseti minutách vystavení se slunečním paprskům. Dopřejte si tedy slunce, nikoliv ovšem během poledních hodin.

Jezte sezonní ovoce a zeleninu

Výhodou léta je obrovský výběr sezonního a hlavně lokálního ovoce a zeleniny. Právě v této čerstvé formě má také nejvíce cenných vitaminů a minerálů, které jsou pro vaši imunitu prospěšné. „Dbejte při skladbě na velkou pestrost barev, od žluté přes oranžovou, červenou, fialovou až k téměř černým borůvkám. Barvu ovoce, ale i zeleniny způsobují zdravé látky, které se nazývají fytochemikálie, přičemž každá má pro lidský organismus svůj význam. Působí jako antioxidanty, ničí volné radikály, posilují imunitu, některé mají protizánětlivé účinky,“ popisuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse.

Foto: Angela Holmyard, Shutterstock.com

Borůvky mají také příznivý vliv na zrak a pomohou udržovat v kondici vaši paměť a mozekFoto: Angela Holmyard, Shutterstock.com

Osvěžte se

Ve vysokých teplotách se více potíte, což znamená, že organismus se dehydratuje (nezapomínejme, že voda je nejdůležitější živinou ze všech), zároveň ve zvýšené míře ztrácí minerální látky. Je proto potřeba pít ještě více než běžně. Dva litry tekutin za den jsou v horkých dnech ta nejnižší hranice, klidně pijte ještě více. Můžete pít čistou pramenitou vodu, velmi dobré je prostřídat ji minerálkami, případně si můžete připravit osvěžující nápoje nabité vitaminy tak, že do vody přidáte čerstvé ovoce nebo bylinky.

Sportujte venku

Pobyt v přírodě a aktivní pohyb patří mezi ty nejlepší opatření pro silnou obranyschopnost. Kardio aktivity jako běh, jízda na bruslích, kole a další totiž aktivují bílé krvinky, které napomáhají bránit organismus před infekcemi. Proto nahoďte sportovní úbor a vyrazte do parku, lesa nebo k vodě a dejte si pěkně do těla!

Foto: Fotokvadrat, Shutterstock.com

Jízda na bruslích navíc formuje postavuFoto: Fotokvadrat, Shutterstock.com

Dejte si pozor na klimatizaci

Když venkovní teploty atakují třicítky a vy po pochůzkách po rozpáleném městě nasedáte do vozu, který jako by se mezi tím proměnil v saunu, jen těžko se odolává pokušení pustit klimatizaci na plné obrátky. Jenže pro netrénovaný organismus je taková situace teplotním šokem. Stejně tak, pokud přijdete z veder do vychlazené kanceláře. Tělo je pak více náchylné k působení virů a bakterií, což vede ke známým letním zánětům dutin, angínám a podobně. Proto s klimatizací zacházejte opatrně. Klidně si můžete auto vychladit, ale předtím, než vylezete ven, si teplotu zase trochu zvyšte.

Zajistěte si kvalitní spánek

V každém období v roce platí, že pro vaše zdravé já je základním prostředkem spánek. „Během spánku se posiluje imunitní systém a noční odpočinek přispívá ke správnému fungování mozku. Kvalitní spánek tak funguje jako prevence onemocnění i snižuje riziko vzniku nadváhy a obezity,“ říká Margit Slimáková, expertka na zdravotní prevenci a výživu.

Někdy ale spánek v létě může činit potíže. Zvlášť když máte v ložnici jak v prádelně. Podívejte se na tipy, jak ochladit místnost, aby se vám v horkých dnech spalo co nejlépe.

Reklama

Načítám