Hlavní obsah

Proti nudě: Děti, čtete?, Bílý lotos a Nachmelené mlýny

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venkovní teploty, že by se za ně léto nemuselo stydět? Hoďte za hlavu zářijový stres a raději naplánujte celé rodině prima program. V Karlových Varech to bude svítit a v Pardubicích se zachmelí zem!

Článek

Konec léta připomínal spíše podzim, ale babí léto se nedalo. Takže ještě se zazimováváním letních šatů a kraťasů počkejte a místo toho si podle našich tipů naplánujte prima program. Vyrazíte na pivo, za designem nebo za světlem?

Děti, čtete?

O tom, zda dnešní děti málo čtou, se neustále diskutuje. I proto se od září do prosince koná již 12. ročník mezinárodního literárně-dramatického festivalu, který chce pomocí besed s autory, výtvarnými dílnami, divadelními a hudebními inscenacemi ukázat, že čtení je obohacující zábava.

Slavnostní zahájení se koná v úterý 14. září od 12:00 ve Werichově vile a čeká vás děsuplné předčítání z Hororové čítanky nebo loutkové představení Malý Pán. Ve čtvrtek se vydejte do plzeňské Studijní a vědecké knihovny, kde se malí zahradníci dozvědí víc o celoročním pěstování květin díky knize Slunečnice aneb Rukověť malého zahradníka a setkají se s autorem. A lze si tu prohlédnout i putovní festivalovou výstavu.

Foto: detictete.cz

Festival vytváří mnoho krásných příležitostí, jak dětem svět knih zase víc představitFoto: detictete.cz

Nachmelené mlýny

Že nejsou Pardubice ani tak městem piva, ale spíše perníku? Nevadí! V sobotu 11. září se tu koná 3. ročník pivního festivalu. V ulici U Stadionu vedle Tyršových sadů najdete spoustu laviček a zákoutí na vychutnání chmelového moku. Těšit se můžete na více než 20 řemeslných a lokálních pivovarů, různé pivní styly a speciály. A nebude chybět ani občerstvení a hudba! Zem se zachmelí, protože vystoupí mimo jiné i místní punková legenda – kapela Volant. Vstupenky jsou v předprodeji za 100 Kč, na místě za 130 Kč.

Foto: astarot, Shutterstock.com

Pivo, dobroty a fajn hudba? To se zdá jako ideální sobotní programFoto: astarot, Shutterstock.com

Vary°Září 2021: festival světla

Karlovy Vary opustili milovníci filmu a 10. a 11. září se tu koná další festival – tentokrát světla. Letošní ročník má motiv Mezi nebem a zemí aneb Monsters. Jeho trasa vede od hotelu Thermal k Poštovnímu dvoru a nabídne tu laser- a videomapping, interaktivní exponáty i živá vystoupení ladící se světlem. Zámecká věž se promění v maják, v Grandhotelu Pupp se zabydlí Kraken a mezi galerií a Poštovním dvorem rozkvete na louce pět tisíc malých světel, což vytvoří jednu z největších land artových instalací v Česku.

Foto: Vary°Září

Karlovy Vary budou nádherně svítit. Přijedete se kochat?Foto: Vary°Září

Czech Design Week

Milovníci designu a umění mají jistě tento víkend (10.–12. září) označený v diáři již delší dobu. Koná se totiž 8. ročník festivalu, který představí domácí i zahraniční umělce a jejich tvorbu, těšit se můžete na módu i interiérový design. Tentokrát se navíc akce odehrává v jinak nepřístupných prostorech perly funkcionalismu Paláce U Stýblů (Palác Alfa) na pražském Václavském náměstí. Vedle oslavy tvorby a designu nebude chybět doprovodný vzdělávací a hudební program. Dospělí zaplatí za vstupenku 200 Kč.

Foto: Anna Pleslová

Ať už se designem zabýváte profesně, nebo jde o koníček, tuhle akci si nenechte ujítFoto: Anna Pleslová

Bílý lotos

Letním grilovačkám odzvonilo a vy už trávíte večery spíš doma? Pak by se vám mohl hodit tip na seriál. Jedním z hitů posledních týdnů je, a podle nás zaslouženě, americká šestidílná minisérie Bílý lotos, která je jen zdánlivě „o boháčích na dovolené“. Od začátku víte, že jedna z postav zemře, a přitom se budete skvěle bavit často až absurdními situacemi, dialogy a zápletkami.

Zemře osamělá Tanya (ano, je to Stiflerova máma), která přijela na Havaj s urnou a chce se zde rozloučit se svou matkou? Nebo snad novomanželé Rachel a Shane, kteří zjišťují, že jejich sňatek byl unáhlený? Ale může to být i někdo z personálu, kdo ví...

Foto: Mario Perez / HBO

Přijeli na líbánky, ale místo romantiky řeší Shane (Jake Lacy, 36) výměnu pokoje a Rachel (Alexandra Daddario, 35) dilema, zda rozjet kariéru, nebo být reprezentativní manželkouFoto: Mario Perez / HBO

Skříň plná Diora

A co si přečíst? Co třeba skvěle hodnocenou rodinnou ságu, která rozhodně není jen o módě, spíše o lásce, přátelství a osudu jedné statečné ženy, která na začátku druhé světové války narukovala ke Královskému letectvu. Když módní restaurátorka Kat objeví ve skříni šaty legendárního návrháře, začne pátrat v minulosti. A poznává víc nejen dílo Christiana Diora (1905–57), ale i život své babičky. Natasha Lester (48) je oceňovaná australská autorka historické beletrie a móda je jedna z jejích vášní.

Foto: nakladatelství Grada

Skříň plná Diora, Natasha Lester, nakladatelství Metafora, 470 stranFoto: nakladatelství Grada

Související témata:

Načítám