Hlavní obsah

Už jste slyšeli o černookém hrachu? Nebo je to fazole?

Foto: Alexander Narraina, Shutterstock.com

Foto: Alexander Narraina, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajemná luštěnina s černým okem. Je to hrách, nebo fazole? Odkud pochází a proč byste ji měli do svého jídelníčku zařadit i vy? Chutná výtečně a navíc je plná důležitých živin. A je skvělá při hubnutí.

Článek

Znáte zvláštní světle béžovou luštěninu, která má na sobě krásnou tmavou skvrnu ve tvaru černého oka? Vigna čínská se pěstovala již v starém Egyptě a Arábii, kde ji považovali za symbol štěstí. Původní domov má pravděpodobně v Africe, takže jméno „čínská“ může být trochu matoucí. Pokud jste zatím neochutnali její semena, rychle to napravte!

Luštěnina mnoha názvů

Vigna plodí lusky, je tedy řazena mezi luštěniny. U nás je nejznámější jako fazole černé oko, černooká fazole anebo černooký hrách. Samotné označení „fazole“ či „hrách“ je v tomto případě dáno zvykově, podobou se však semena blíží spíše fazolím. Lusky jsou dlouhé a tenké, a proto se rostlině říkává i dlouhatec, metro nebo špagetová fazole. Má ráda slunce a pěstování je poměrně jednoduché, daří se jí i v našich podmínkách. Konzumují se jak lusky, tak usušená semena – to jsou právě zmíněné „okaté fazole“. Lusky i semena je třeba vařit do změknutí a obojí vyniká lahodnou a jemnou chutí, semena mají lehké ořechové aroma. Konzumace semen přináší řadu zdravotních výhod. Které jsou největší?

1. Málo tuku a hodně vlákniny pro hubnutí

Fazole černé oko je nízkotučná potravina vhodná v redukčním režimu. V 225ml šálku uvařené luštěniny najdete méně než dva gramy tuku! Díky vláknině a bílkovinám zasytí na delší čas a významně tak snižuje riziko přejídání. „Hodí se i pro jedince trpící zácpou – vláknina napomáhá lepšímu trávení,“ dodává Gabriela Svobodová, odbornice z brněnské výživové poradny Začnu Dnes. Vytvořte z vigny kaši nebo polévku anebo si ji uvařenou vychutnejte ve zdravém salátku s octovou zálivkou, vlašskými ořechy, rajčaty, okurkami a paprikami.

Foto: joanna wnuk, Shutterstock.com

Luštěniny se skvrnkou ve tvaru oka si vás získají příjemnou oříškovou chutíFoto: joanna wnuk, Shutterstock.com

2. Rostlinné bílkoviny dodají sílu

V šálku vařených semen vigny čínské najdete přibližně 13 gramů bílkovin. A to je dobrá zpráva především pro lidi, kteří nejedí maso. Když luštěninu na talíři doplníte obilovinou, třeba rýží, chlebem, kuskusem, bulgurem či pohankou, získáte kompletní spektrum aminokyselin. „Naučit se tímto způsobem kombinovat zdroje rostlinných bílkovin je pro vegetariány a vegany nezbytná dovednost pro zdravé stravování,“ potvrzuje Monika Tělupilová, výživová poradkyně a nutriční terapeutka z Brna.

3. Železo bojuje s anémií

Šálek vařené černooké fazole dodá 4,4 miligramu železa, tedy 31 procent doporučené denní dávky (DDD). Nedostatek se projevuje například únavou, bledostí a slabostí. Když se neřeší, může vyústit až v selhání srdce. Jak tvrdí Gabriela Svobodová, konzumace luštěnin (a tedy i černookých) funguje jako prevence nedostatku železa.

Foto: Annmarie Young, Shutterstock.com

Zkombinujte luštěninu s obilovinou a získáte perfektní jídlo plné bílkovin a vlákninyFoto: Annmarie Young, Shutterstock.com

4. Kyselina listová buduje buňky a krev

Vitamin B9, folát nebo kyselina listová... Všechna tato pojmenování označují látku, která pomáhá při tvorbě buněk. Ze všech luštěnin vedou v jeho obsahu právě semena vigny čínské – v jednom šálku najdete až 210 miligramů folátu, což je polovina DDD pro obě pohlaví. A získáte tak i 12 procent DDD vitaminu B1 neboli thiaminu. Proto by si měly pokrmy s vignou dopřávat i těhotné ženy.

5. Draslík chrání srdce a cévy

Šálek vařené černooké fazole obsahuje 239 miligramů draslíku, což je 12 procent jeho DDD. Tento důležitý minerál podporuje zdraví svalů a kostí a udržuje v normě hladinu krevního tlaku, čímž chrání srdce a cévy před poškozením. Nedostatek se nejprve projevuje nepříjemnými svalovými křečemi, když trvá dlouho, srdce a ledviny chátrají.

Víte, že luštěniny patří mezi účinné zbraně proti rakovině střev?

Načítám