Hlavní obsah

Josef Somr, královna Alžběta i Ivana Trump: Slavní, kteří nás v roce 2022 opustili

Foto: Czech News Center, a.s./ Martin Sekanina / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Foto: Czech News Center, a.s./ Martin Sekanina / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S radostným očekáváním vítáme nový rok a se slzou v oku vzpomínáme na ty, kdo nás vloni opustili. Která panovnice už nikdy neusedne na trůn a jaká legenda české pop music už nikdy nevyprodá Lucernu?

Článek

Jejich práci i tváře znáte třeba z televizní obrazovky, z kina, z rádia nebo z časopisů… Možná jste je nikdy neviděli osobně a ve skutečnosti o nich mnoho nevíte, přesto je máte rádi a považujete je tak trochu za své. Když se pak dozvíte smutnou zprávu, že vaše oblíbená osobnost zemřela, je vám to líto. Nejste v tom sami. Pojďme zavzpomínat alespoň na pár slavných a významných osobností, které zemřely v roce 2022.

Marie Poledňáková

Populární režisérka a scenáristka, která to uměla s dětskými herci jako málokdo, zemřela v listopadu ve věku 81 let. Pro svět filmu objevila Tomáše Holého, který zářil v jejích rodinných snímcích Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny, natočila komedii století S tebou mě baví svět a populární byly i její komedie Líbáš jako Bůh a Líbáš jako ďábel. V posledních letech ji trápily zdravotní problémy, v roce 2016 ji postihla vážná mrtvice a stáhla se do ústraní.

Foto: Profimedia.cz

Další komedii století už Marie Poledňáková nenatočí, ale S tebou mě baví svět je nesmrtelná klasikaFoto: Profimedia.cz

Josef Abrhám

Ani ne rok po smrti své milované Libušky zemřel v květnu ve věku 82 let tenhle charismatický fešák. Pro svět divadla i filmu zůsatne hereckou legendou – byl skvělý v komediích i v dramatických rolích. Pro někoho bude navždy primářem Arnoštem Blažejem ze seriálu Nemocnice na kraji města, pro jiné podvodným vrchním Vránou z komedie Vrchní, prchni!. Často hrával milovníky nebo přelétavce, ale v životě měl jednu velkou lásku – herečku Libuši Šafránkovou.

Foto: NGUYEN PHUONG THAO / MAFRA / Profimedia

Odešel za milovanou manželkou do hereckého nebe… Tento okouzlující pár divákům opravdu chybíFoto: NGUYEN PHUONG THAO / MAFRA / Profimedia

Dušan Klein

Režisér populární „básnické“ série zemřel v lednu ve věku 82 let. Podivuhodné na něm bylo, jak geniálně uměl pracovat s humorem, a to navzdory drsné zkušenosti z dětství: přežil holocaust. Na začátku kariéry sám hrál, ale našel se na postu scenáristy a režiséra. Detektivky mu byly blízké podobně jako komedie, vedle sledování životních osudů medika a posléze doktora Štěpána Šafránka (v podání Pavla Kříže) proslul například i díky detektivní sérii Hříchy pro pátera Knoxe a podílel se na nekonečném seriálu Ulice. Mezi jeho nejslavnější díla patří film Dobří holubi se vracejí. Poznávacím znamením rodáka ze Slovenska byla oblíbená dýmka.

Foto: Profimedia.cz

Jeho dětství bylo krutě poznamenáno nenávistí, a proto věděl, jak chutná život nejen básníkům…Foto: Profimedia.cz

Josef Somr

Kritici z jeho výkonů zůstávali paf, diváci ho milovali v televizi, ve filmu i na divadle a kolegové o něm vždy mluvili jako člověku, kterého měl každý rád pro jeho skromnost a laskavost. A vždy byl skvěle připravený. Byl to ceněný divadelní herec a ve filmu se proslavil hned na začátku – oscarovými Ostře sledovanými vlaky. Hrál výpravčího Hubičku, jehož razítkovací scéna se stala legendární. Ztvárnil více než 170 rolí, objevil se ve vysoce ceněných dílech české kinematografie Údolí včel či Žert, (nejen) dětští diváci ho milují jako Serváce ze Tří veteránů a okouzlil i v dramatu O rodičích a dětech. V posledních letech ho trápilo zdraví a zemřel v říjnu ve věku 88 let.

Foto: Luděk Ovesný / MAFRA / Profimedia

Přínos Josefa Somra světu filmu a divadla je neocenitelnýFoto: Luděk Ovesný / MAFRA / Profimedia

Meda Mládková

Ambiciózní a neústupná, zároveň i laskavá a štědrá. Taková byla mecenáška a sběratelka umění, která zemřela v květnu v úctyhodném věku 102 let. Pro svět objevila malíře Františka Kupku a přátelila se s Ferdinandem Peroutkou nebo Madeleine Albraight (i ona bohužel letos zemřela). Po revoluci se vrátila do rodné země a v Praze vybudovala Museum Kampa a založila Nadaci Jana a Medy Mládkových.

Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Meda Mládková se dožila úctyhodného věku a měla být na co pyšná, pro svět umění a české kultury toho udělala opravdu hodněFoto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Hana Zagorová

Na kontě má stovky hitů, připomeňme třeba písně Duhová víla nebo Biograf láska, a k mnoha si napsala sama texty. V dobách největší slávy měla až 350 koncertů ročně a v roce 1982 ukázala, co znamená být absolutní zlatou slavicí: sama získala víc hlasů než ostatní zpěvačky dohromady! Všichni její blízcí o ní mluví jako o ženě, která tu vždy byla pro ostatní, žila svou prací a odváděla ji na víc než na 100 %. Kvůli vážnému průběhu covidu-19 se jí vrátilo vzácné onemocnění krve a letos v srpnu zemřela ve věku 75 let. Společné koncerty s manželem Štefanem Margitou už nestihli uskutečnit.

Foto: Czech News Center, a.s./ Martin Sekanina / CNC / Profimedia

Hanička Písnička odešla nečekaně brzy a své oblíbené šampíčko už si nedáFoto: Czech News Center, a.s./ Martin Sekanina / CNC / Profimedia

Královna Alžběta II.

Letos slavila britská panovnice 70 let na trůně, Velká Británie si užívala několikadenní veselí, protože vzdát hold milované královně chtěli všichni. Na trůn usedla ve 25 letech a celý život zasvětila (možná i obětovala) vlasti. Byla i hlavou anglikánské církve, čtyřnásobnou matkou, celý život byla věrná jednomu muži – princi Philipovi – a milovala koně a psy. Letos v září zklamala svůj lid poprvé – odešla ve věku 96 let. Celou zemi zahalil smutek a na trůn usedl její nejstarší syn jako král Karel III.

Foto: Profimedia.cz

Byla tu pro svůj lid celých 70 let a nakonec na ni vzpomíná celý světFoto: Profimedia.cz

Ivana Trump

Díky lyžařskému talentu se jí podařilo utéct z komunistického Československa, díky své kráse uspěla jako modelka a obchodní talent a pracovitost jí zajistily bohatství. S druhým manželem Donaldem Trumpem budovala sítě hotelů a během rozvodu vysoudila miliony, nemovitosti i roční apanáž. Ač o této podnikavé dámě exmanžel a pozdější americký prezident s oblibou říkal, že ho stála spoustu peněz, pravda je, že uspěli společně. A když letos v červenci zemřela ve věku 73, i on vyjádřil hluboký zármutek.

Foto: Profimedia.cz

Odešla schopná a originální dáma. Její blízcí vyzdvihli jak její pracovitost, tak i smysl pro humor a lásku k životuFoto: Profimedia.cz

Sidney Poitier

Stal se prvním černochem, který získal Oscara za hlavní roli: v roce 1964 byl oceněn jeho výkon v komedii Polní lilie: hrál pana Smithe, který se toulá světem a nakonec pomáhá německým jeptiškám na opuštěné farmě. Velkou roli měl ve slavném dramatu V žáru noci a do srdcí diváků se zapsal ve filmech Hádej, kdo přijde na večeři a Panu učiteli s láskou. Sklízel ovšem úspěchy také za kamerou jako režisér. O jeho životě by měla být na Broadwayi uvedena divadelní hra o jeho mládí, hereckých úspěších i o tom, jaký vliv měl na změnu rasistického přístupu v Hollywoodu. Zemřel v lednu ve věku 94 let.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2002 obdržel Sidney Poitier Oscara za celoživotní díloFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám