Hlavní obsah

Na zahradě pohroma, na talíři blaho: Naučte se používat plevel v kuchyni, je zadarmo a chutná skvěle

Foto: Hirundo, Shutterstock.com

Foto: Hirundo, Shutterstock.com

Reklama

Čím jsem starší, tím víc vnímám přírodu kolem sebe: její cykly a dary, které nabízí v každém ročním období. A učím se je využívat v kuchyni. Na jaře jsou to ty nejběžnější plevele a divoké byliny, které najdete i v městském parku. Jak je využít při vaření?

Článek

Do jarních salátů, pomazánek a polévek se skvěle hodí různé planě rostoucí byliny a plevele. Přitom ale dejte pozor, abyste sbírali jenom rostliny, které opravdu dobře poznáte. Najděte si čistá místa daleko od skládek a odpadních vod, používejte je čerstvé, s mírou a střídejte je.

1. Medvědí česnek

Poslední roky se na vrcholu popularity drží medvědí česnek. Pesto z jeho křehkých voňavých lístků patří na těstoviny a je velmi chutné i v hustých zeleninových polévkách. Lístky můžete přidat do salátu z brambor i vajec a do různých pomazánek. A oživíte jím i levnou chlebovou polévku.

Foto: Alexander Denisenko, Shutterstock.com

Listy medvědího česneku mají sezonu obvykle od konce března do května. Když začne kvést, ztrácí svou výraznou chuť i vůniFoto: Alexander Denisenko, Shutterstock.com

2. Kopřiva

Nedám dopustit na kopřivu, osobně ji považuji za nejužitečnější bylinku vůbec. Byla by škoda použít ji jen jednou ročně do velikonoční nádivky. Můžete ji připravit jako kopřivový špenát, obohatí ale i jiná běžná jídla. Zkuste ji přidat do knedlíků či do nákypů nebo uvařit krémovou polévku z kopřiv. Křupavé a krásné na pohled jsou kopřivové chipsy z krátce fritovaných mladých lístků, jsou skvělé jako ozdoba kopřivových noků.

Foto: k_samurkas, Shutterstock.com

K jídlu vybírejte mladé rostlinky rostoucí na slunečném místěFoto: k_samurkas, Shutterstock.com

3. Bršlice kozí noha

Další skvělá rostlina, kterou můžete bez obav vpustit do kuchyně, i když zahrádkáři ji moc rádi nemají. Sotva rozvité lístky jsou příjemně nasládlé a chutnají jako mrkev křížená s celerem. Pár lístků lze přidat ke kopřivě do špenátu nebo třeba na jarní chlebíčky s bylinkami. Nasekané mladé lístky obohatí tvarohové pomazánky a chutnají i jenom tak – na chlebu s máslem. Dá se snadno vyrobit i špenát z bršlice a dříve se často používala do různých zapražených polévek. Chutná je ale jenom do doby, než začne kvést.

Foto: ElenVik, Shutterstock.com

Bršlice patří mezi miříkovité, je to čeleď, ve které najdete i mnoho jedovatých rostlin. Pro laika může být těžké bezpečně ji rozeznat, proto buďte u sběru opatrní!Foto: ElenVik, Shutterstock.com

4. Pampeliška

Smetanka lékařská se dá sbírat po celý rok. Mladé lístky jsou jenom mírně nahořklé a chutí připomenou rukolu bez peprné štiplavosti. Pár jich vždy přidávám do směsi listových salátů, na první jarní grilování i do jednoduchého bramborového salátu. Překvapivě chutná je ale i v kombinaci s kysaným zelím a červenou řepou. Klasika je domácí pampeliškový med. Vyrábět se ovšem dá také pampeliškové smoothie, salát, víno i pesto.

Foto: Ihor Hvozdetskyi, Shutterstock.com

Pampelišky jsou úžasné po celý rok: od mladých lístků přes nerozvitá poupata až po květy. A na podzim si z jejich opražených kořenů můžete vyrobit překvapivě chutnou a zdravou náhražku kávyFoto: Ihor Hvozdetskyi, Shutterstock.com

5. Sedmikráska chudobka

Sedmikráska chudobka je jedlá celá. Její květy jsou dekorativní a téměř bez chuti a hodí se ke zdobení sladkých i slaných pokrmů. Přízemní růžici listů budete muset možná z půdy vydloubnout a pořádně očistit od hlíny, ale věřte, vyplatí se to. Chuť lístků vás překvapí: jsou osvěžující, nakyslé a zároveň ostře štiplavé. Přidejte je do salátů a tam, kde byste použili petrželovou nať nebo pažitku. A z květů se vyrábí sedmikráskový med či sirup.

Foto: photoPOU, Shutterstock.com

I když má sedmikráska širokou škálu léčivých účinků, používejte ji s mírou, na jednu porci postačí 10 až 12 malých lístkůFoto: photoPOU, Shutterstock.com

6. Fialka

Květy violky vonné používám v kuchyni už dlouho, vyrábím z nich ocet a voňavý fialkový cukr, kandované je používám ke zdobení zejména čokoládových dezertů. A časem jsem se „projedla“ i k lístkům: jsou křupavé, připomínají mladý hrášek s téměř neznatelným fialkovým ocáskem, který nijak neruší. Skvělé budou ve směsi jiných salátových lístků a můžete si vyrobit i fialkový sirup či olej.

Foto: rustamank, Shutterstock.com

Fialka je opředena mnoha legendami: v Řecku je zasvěcena bohyni lásky Afroditě, údajně se z ní vařil i nápoj lásky… a pro fialky vyhnala zlá macecha i MaruškuFoto: rustamank, Shutterstock.com

Jak co nejlépe využít jarní rostliny v kuchyni? Z pampelišky, bršlice, sedmikráska a listů fialky můžete vyrobit vynikající a sytý jarní salát s bylinami, brambory a vejcem (a slaninou).

Reklama

Načítám