Hlavní obsah

5 absurdních rad na hubnutí. Věříte jim, ale nefungují!

Foto: thinkstock

Když už se snažíte zhubnout poněkolikáté, a bez úspěchu, někde je problémFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mysleli jste si, že litry potu v tělocvičně, jídla bez tuku, dny bez večeří a sladkého vás zbaví kil navíc? Ne, tak to nemusí být. Tohle je pět absurdit, kterým lidé věří, že díky nim zhubnou.

Článek

Hubnete bez úspěchu? „Ve většině případů je chyba ve způsobu vašeho stravování,“ uvádí výživová poradkyně z Institutu kompliment Gabriela Knosová.

„Navíc hubnutí není jen o vynechání sladkého nebo tučného, ale celkovém poměru jednotlivých živin, dostatku pohybu, příjmu tekutin, pití alkoholu, regeneraci, vyvážení stresu...," doplňuje kolegyni Iva Veselá, expertka na výživu pro Holmes Place.

V čem tedy nejvíc můžete udělat chybu?

1. Chcete zhubnout? Tak nejezte!

Nejíst ale znamená nežít! Bohužel ty, co to vzaly doslova, najdete na psychiatrických klinikách pro poruchy příjmu potravy. „Lidé si dneska hlavně všímají svého vzhledu, místo zdraví,“ uvádí výživový specialista Martin Škába. Zkuste si přehodit priority a zacilte své snažení na to, abyste byli zdraví či zdravější. Přemýšlejte, co je pro vaše tělo v tomhle ohledu prospěšné. Jídlo by vás mělo bavit, zmenšete si porce (ale nevynechávejte je), zobejte i mlsejte zdravě (lepší než si to zakazovat). Rozhodně ale jezte – to funguje!Více jsme o tom psali v tomto článku.

Foto: thinkstock

Co zvolit? To je vážně jen a jen na vásFoto: thinkstock

2. Čím víc cvičíte, tím lépe!

Hýbat se? Ano! „Pro tělo je pohyb přirozená věc, na to je stavěné,“ říká trenér Radek Mirovský. A tím, že hodně jezdíte, sedíte či ležíte, přirozenost popíráte. Odtud pak pramení všechny problémy s nadváhou i další zdravotní trable.

Pro začátek stačí víc chodit! Na vzduchu. Uvolníte tím i stres, povolíte emoce i smysly. A to je účinné! Dokonce víc než druhý extrém, kdy cvičíte jak o život. Tělo pak nemá čas na regeneraci, a začne se bránit opačnými účinky. Držte se pravidla MUDr. Jana Hnízdila: „Nehoňte se, stejně se nedohoníte". Takže: pro zábavu a třikrát týdně, jako jsme doporučovali i čtenářce Lucii zde!

3. Suchary a knäckebroty jsou dietní

Tak to prr! „V redukčním režimu se vyhněte všem potravinám, které jsou zbavené vody. Při hubnutí potřebujete opak. Voda totiž dodává jídlu na šťavnatosti a objemu, a jídlo tak zasytí mnohem více než vody zbavené,“ vysvětluje Gabriela Knosová.

Lupínky, müsli či různé knäckebroty dodávají vašemu tělu i v malých porcích nepoměrně vysoké množství energie, a přitom po nich máte brzy hlad. „Nehledě na to, že tyto výrobky jsou často dochucovány, a vy pak nevědomky přijímáte skryté cukry, či naopak zbytečně moc soli,“ připomíná Gabriela Knosová. Vhodnými potravinami je jídlo v čerstvém stavu.

Foto: thinkstock

Ručička na váze nutně nemusí být ukazatelem, zda hubnete, nebo ne. Vsaďte na centimetryFoto: thinkstock

4. Vsaďte na light

Light označení vás informuje o tom, že se jedná o výrobek s nižší energetickou hodnotou, které je dosahováno především snižováním obsahu tuku. Ale… „Light potraviny s nápisem 0 % tuku často obsahují další složky, které energetický příjem naopak zvyšují. Typicky se jedná o zahušťovadla, která pomáhají tvořit konzistenci a v nichž není ve většině případů omezen obsah cukru,“ vysvětluje Gabriela Knosová. Ukážeme vám to třeba na jogurtech zde.

5. Ovoce je zdravé!

Je zdrojem vitaminů, minerálů i dalších důležitých látek, rozpustné a nerozpustné vlákniny. „Při redukci byste ho však měli jíst v přiměřeném množství a dávat přednost vhodným druhům,“ říká Gabriela Knosová. Ovoce totiž přináší tělu i velké množství jednoduchých cukrů, které jsou rychlým zdrojem energie. Proto ho jezte dopoledne nebo před sportovním výkonem.

Dva menší kusy stačí. A vsaďte na lesní plody, citrusy, ananas, mango, kiwi, liči. Jakému se naopak vyhnout? Přezrálému ovoci a sušeným a kandovaným plodům.

Co vy na to?

Načítám