Hlavní obsah

Akné, knírek i povadlé kontury. Menopauza dává pokožce zabrat, zaměřte se na péči

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Po čtyřicítce už máte jistě každodenní péči o pleť v malíčku a víte, co právě na tu vaši nejlépe platí, aby nebyla suchá a šupinatá, a čím zjemnit vrásky kolem očí. Jenže s příchodem menopauzy se začne vaše pokožka pravděpodobně chovat jinak a bude mít jiné potřeby, a to hlavně na obličeji.

Článek

Období přicházející menopauzy umí být náročné po fyzické i psychické stránce a s hormonální nerovnováhou se může zhoršit i kvalita pokožky. S věkem ztrácí pružnost a svěžest a stává se jakoby papírová. Proces ale můžete trochu zpomalit vhodnou péčí a výživou.

Na vině změn kolem přechodu je pokles tvorby ženských pohlavních hormonů ve vaječnících, což ovlivňuje řadu důležitých biologických funkcí. „Nedostatek estrogenu negativně ovlivňuje také kožní mechanismy. Změny v kůži zahrnují ztrátu kolagenu či elastinu. To vede k suchosti, vráskám a snížení antioxidační kapacity. V důsledku je stárnutí viditelnější než před menopauzou,“ říká dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology. Co všechno může vaši pleť potkat?

Návrat akné

V menopauze klesá množství ženských hormonů, může ale naopak docházet k nárůstu těch mužských, konkrétně testosteronu. Ten ovlivňuje aktivitu mazových žláz. Signálem vzniklé nerovnováhy tak může být i rozvoj akné. Objevuje se nejen na obličeji, ale i na zádech, zadku, v dekoltu či na pažích. Aknózní problémy se zpravidla objevují dva až tři roky před příchodem menopauzy, hovoří se o tzv. perimenopauzálním akné. Mohou od něj pomoci retinoidy (podporují tvorbu kolagenu), které koupíte v lékárně v kapslích. Pomohou i fytoestrogeny, přírodní látky složením podobné chybějícímu estrogenu, které načerpáte třeba ze sojových výrobků.

„Velmi účinný je také chemický peeling. Pro vyhlazení jizviček po akné je pak ideální zjemnění postižených ploch pomocí CO2 laseru,“ radí Jan Kučera.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Vlivem hormonálních změn vás může trápit, tak jako v pubertě, aknéFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Suchá a pnoucí pokožka

Podpořit hydrataci kůže můžete i jídelníčkem bohatým na vitaminy A, B, C a E, dostatečným pitným režimem založeným na čisté vodě a také dostatkem kolagenu, jehož tvorbu podpoří například tučné ryby, bobulové ovoce, papriky a další potraviny

Není od věci ale také změnit vaši kosmetickou rutinu. Přes den dbejte na SPF ochranu, na noc používejte hutnější a výživnější krémy s kyselinou hyaluronovou, případně boostery a oleje. Je třeba hodně mazat, protože jak se pleť ztenčuje, může být citlivější, mívá sklony k vysušenosti a šupinatění.

Povolené kontury

Štvou vás povolené kontury tváří a krku? I za to mohou hormonální změny, jejichž následkem v pokožce ubývá kolagenu zodpovědného za pevnost a odolnost. Ten je také důležitou složkou vlasů a nehtů, proto jsou i ty s věkem křehčí a lámavější. V menopauze vám v těle zůstává asi 40 % kolagenu, po osmdesátce klesá jen na 20 %. Na místě jsou proto různé kolagenové nápoje a suplementy.

Proti povoleným konturám pomáhá i obličejová jóga nebo pravidelná masáž, vedená proti směru gravitace. K ní můžete využít i speciální rollery z drahých kamenů nebo kámen gua sha. Výrazněji povislé kontury vyřeší estetický chirurg, tváře můžete zpevnit pomocí liftingových nití, speciálního hloubkového ultrazvuku, který nastartuje novotvorbu kolagenu, nebo klasického liftingu.

Foto: Tatyana Dzemileva, Shutterstock.com

S povolenými konturami pomůže estetická medicínaFoto: Tatyana Dzemileva, Shutterstock.com

Nelichotivý knírek

Mužské pohlavní hormony mohou podpořit i růst chloupků v obličeji (buď jednotlivě, nebo v podobě mírného knírku), ale i na zadku nebo hrudníku. Pokud se u vás objeví, upozorněte na ně raději svého ženského lékaře, původcem totiž může být i syndrom polycystických vaječníků nebo nemoc nadledvin. Nemusíte mít ale hned obavy, u tmavovlásek je výskyt tmavých chloupků nad horním rtem častý a nevyhýbá se ani světlovláskám. Pomůže pinzeta nebo laserová epilace, která vás problému zbaví nadlouho či rovnou natrvalo.

Červené žilky

S přibývajícím věkem si můžete všimnou i červených žilek na tvářích a kolem nosu. „Vznikají v důsledku snížené funkce elastických vláken žilní stěny. Ta postupně ztrácí pružnost, kvůli níž dochází k trvalému rozšíření kapilár, jež jsou pak viditelné pod kůží. Pokud se o takto citlivou pleť vhodným způsobem nestaráte, dochází k rozsáhlejším projevům přecitlivělosti pleti, jež může dlouhodobě vést ke vzniku kuperózy nebo onemocnění zvané rosacea,“ upozorňuje Klaudia Nawaisehová, kosmetička značky Essenté. Vyhýbejte se proto opalování, saunovnání, napařování, ale i kouření, cévky naopak pomůže zpevnit kosmetika s AHA kyselinami, rutinem a bioflavonoidy.

Reklama

Načítám