Článek
Postup
01.
Očistěte cukety a pomocí škrabky nebo struhadla zvaného mandolína je nakrájejte na tenké podlouhlé plátky. Ty pak nasolte a nechte na papírové utěrce minimálně 5 minut vypotit.
02.
Mezitím v míse promíchejte ricottu s pepřem, solí, sušeným česnekem a sušenou bazalkou.
03.
Zapékací mísu o velikosti 20x30 cm vytřete olivovým olejem a 4 lžícemi rajčatové passaty.
04.
Cuketu, která pustila vodu, osušte. Na každý plátek cukety naneste k jednomu kraji lžící ricottovou náplň a zarolujte. Cuketové ruličky následně naskládejte do zapékací formy a přelijte zbytkem rajčatové passaty. Poklaďte kousky mozzarelly.
05.
Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C 10 minut pod alobalem. Poté alobal odstraňte a dopečte ještě 5 minut dozlatova.

Cuketa má v kuchyni mnoho využití a tato verze zapečené cukety s ricottou a mozzarellou chutná skvěleFoto: Viktorie Hrazdílková
Cukety, kam se podíváš
Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní
Vyzkoušejte naše další recepty na zapečená jídla – třeba francouzské brambory nebo italské zapečené cannelloni. A jestli máte dost cuket, zkuste i některé z dalších receptů.