Hlavní obsah

Kosmetika v mužském světě: Elvis miloval oční linky, Brad Pitt má kosmetickou řadu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doby, kdy nalíčený muž šokoval, jsou ty tam. Dny, kdy se kosmetika rozdělovala podle pohlaví, jsou také (skoro) pryč. Ba co víc, muži si navrhují vlastní řady unisex kosmetiky a navštěvují salony krásy. Udělejte si exkurz do mužského světa kosmetiky a líčení.

Článek

Pánská kosmetika se už dávno neomezuje jen na jeden „šampon na celé tělo i vlasy“. Nyní jsou v nabídce celé řady pečujících produktů, které pomáhají mužům řešit nejrůznější problémy. Proč se tvářit, že mastná pleť a pupínky, kruhy pod očima nebo vrásky trápí jenom ženy?

Skincare pro muže

Péče o pleť u mužů už nějaký čas není tabu. Starat se o pokožku, i když jste muž, není out! Naopak. In je vypadat dobře a věnovat čas sám sobě. Oproti ženám mají muži kůži silnější, hutnější a mastnější. Netrápí je proto tolik vrásky, ale na druhou stranu mají kvůli vyšší produkci mazu problémy s leskem a většími póry. Je možné zmenšit póry?

Foto: Archiv firem

Zleva: Hydratační plátýnková maska pro muže L’Oréal Paris, 100 Kč, prodává dm. Pleťový peeling Clinique, 641 Kč (100 ml), prodává Notino.Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Lehký pánský krém na obličej a ruce Manufaktura, 249 Kč (50 ml). Hydratační krém pro muže Weleda, 319 Kč (30 ml).Foto: Archiv firem

I muži chodí na kosmetiku

Ke svému oblíbenému barberovi, který se stará o vlasy a vousy, mohou pánové přidat i kosmetické ošetření. Kdo by se nechtěl nechat hýčkat? „Pánské klienty u nás opečováváme pravidelně a je běžné, že se k nám chodí zrelaxovat,“ říká kosmetička Andrea Slancová ze salonu krásy Maison Sisley Praha a doplňuje: „Pánové si vybírají ošetření podle typu pleti na základě diagnostiky po konzultaci s kosmetičkou. Čistě pánské ošetření zahrnuje procedury, které například zabraňují zarůstání vousů, mineralizují pokožku a změkčují její pórovitost.“ Čím si děláte pupínky a ucpáváte póry?

Foto: Archiv firem

Zleva: Balzám na rty Angry Bull, 99 Kč, prodává Angry Beards. Sjednocující hydratační krém s matujícím účinkem SPF 25 CC Homme Erborian, 714 Kč (30 ml), prodává Notino.Foto: Archiv firem

Sérum od Brada Pitta

Kosmetické značky nabízejí vlastní řady pro muže – od odličovače přes séra až po krémy a masky. A do jejich navrhování se pouštějí i slavní muži. Jednou z novinek je značka, kterou s týmem expertů vytvořil Brad Pitt – Le Domaine Skincare. Zatím vzniklo anti-age sérum, denní krém a pěnový čistič pleti. Pečující unisex řada je založená na výtažcích z hroznů, které obsahují velké množství antioxidantů a pomáhají bojovat proti stárnutí. Herec totiž vlastní vinici a přišla mu škoda nevyužít zbytky z vylisovaných hroznů. Vinná terapie omlazuje!

Foto: Profimedia.cz

Brad Pitt je sám sobě tou nejlepší reklamou – nikdo by nevěřil, že mu letos bude šedesát!Foto: Profimedia.cz

Lak na nehty od Harryho Stylese

Další muž, který se nenechává svazovat konvencemi v módě, ale ani v kosmetice, je cenami Grammy ověnčený Harry Styles. Vytvořil kosmetiku Pleasing. A protože zpěvákovou velkou vášní jsou laky na nehty, jeho značka nabízí především tyto výrobky. Ale má i sérum 2 v 1 na oční okolí a rty, rozjasňující sérum nebo pleťovou mlhu. Jaké laky se nosí letos?

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel kosmetické značky Pleasing a veleznámý zpěvák Harry Styles takhle vyrazil na nedávné předávání Grammy, kde získal cenu za nejlepší album roku.Foto: Profimedia.cz

Oční linky pro sexy pohled? Elvis a ti druzí

Ani kajalová tužka nepatří jen do rukou žen. Progresivní přístup k make-upu měla už pěkná řádka mužů v minulosti. Například Elvis Presley byl revoluční umělec, nejen co se hudebního stylu týče, ale i tanečními pohyby a vizáží: oči si nenápadně zvýrazňoval černou tužkou a díky tomu dosáhl mužného, podmanivého pohledu (inspiroval se u divadelních herců).

Stejně tak to dělal Michael Jackson, který využíval nejen černé linky, ovládal i kouzlo konturování obličeje pro výraznější rysy a užší nos. Líčení nebylo cizí například ani zpěváku Princovi nebo Davidu Bowiemu. Nyní černé linky využívá například Damiano David, frontman italské rockové skupiny Måneskin, která bodovala v Eurovizi v roce 2021. Push-up oční linka je perfektní na přepadlá víčka!

Foto: Profimedia.cz

Elvis Presley v roce 1957. Michael Jackson v roce 1984. Damiano David v současnosti.Foto: Profimedia.cz

Po hezčí pleti touží i muži

Když odbočíme od celebrit, make-up a pečující kosmetika jsou už běžnou součástí života mnoha mužů. Upravené obočí, vousy a opečovaná pleť se stávají novým standardem stejně jako zakrytí nedokonalostí pomocí korektoru. „Každé ráno se holím žiletkou, takže pleť pak potřebuje kvalitně hydratovat. Používám denní i oční krém a přes noc nechávám působit noční masku,“ popisuje svoji skincare rutinu zpěvák a novinář Renato Salerno. Přes den ji doplňuje make-upem, korektorem a transparentním pudrem pro sjednocenou a matnou pleť. Jaký pudr si vybrat?

Načítám