Hlavní obsah

Nejlepší polévky na léto: Zasytí tak akorát, nezruinují vám konto a některé i ochladí

Foto: YARUNIV Studio, Shutterstock.com

Foto: YARUNIV Studio, Shutterstock.com

Reklama

V chladných zimních dnech si hřejivou polévku vychutnáte s chutí, ale v letním parnu ji téměř nevaříte? Zkuste obměnit recepty a uvidíte, že pomůže ochladit a zajistí lehký oběd, když nemáte na větší jídlo chuť. S polévkami se navíc naučíte jíst sezonně a využít toho, co vám právě roste na zahrádce.

Článek

V horku nemá většina lidí takový hlad, a tak je zbytečné podávat k obědu polévku i hlavní jídlo. Příjemně také zkrátíte i čas strávený u rozhicované plotny. Bylo by ovšem škoda se polévek vzdávat úplně. Zkuste je jako lehký oběd na malý hlad, bleskovou večeři nebo jako netradiční dezert.

Z letní zeleniny a bylinek

Zahrada i pulty farmářských obchodů jsou plné sezonní zeleniny, bylo by tedy škoda nevyužít v kuchyni voňavá rajčata, přemíru cukety nebo čerstvé bylinky. Ty patří i do mnoha osvědčených receptů. Smetanová kulajda nebo krémová rajská polévka přitom snadno nahradí i velké jídlo. Aby bylo výživné a nehonila vás brzy mlsná, myslete na zastoupení všech živin. Zelenina jako brambory, mrkev nebo batáty je zdrojem sacharidů, případně přidejte nudle, noky nebo přikousněte pečivo. Některé druhy zeleniny, zejména ta vodnatá, obsahuje ale minimum vlákniny, která by zasytila. To pomohou vyřešit bílkoviny, přidejte tedy smetanu, vajíčko, tvarohové nočky, luštěniny či sýr, nebo se zaměřte na druhy zeleniny, které jsou samy o sobě na bílkoviny bohaté, jako je brokolice, lilek, kapusta nebo květák. Myslete i na tuky, které pomohou rozpustit důležité vitaminy.

Čerstvých hub si v zimě neužijete

Krémovou houbovou polévku, kyselo nebo bramboračku plnou voňavých hříbků si nejvíc užijete po příjemné procházce lesem, při které si potřebné suroviny nasbíráte. V zimě ze sušených zásob chutná sice také dobře, ale k letním prázdninám sbírání hub a houbové pokrmy prostě patří.

Foto: Sergii Koval, Shutterstock.com

Houbová sezona bez kulajdy není ta praváFoto: Sergii Koval, Shutterstock.com

Vývary proti neduhům

Vývary přijdou vhod celoročně. Zasytí, spraví vás při letní viróze i podrážděném zažívání, poslouží i jako základ pro přípravu dalších polévek. Využijte deštivých dnů a připravte si větší množství čistého vývaru. Rozporcujte si ho do mrazáku, ať nemusíte mít v parné dny dlouhé hodiny hrnec na plotně. Vývar může být dokonce příjemnou snídaní, než začnou venkovní teploty stoupat. Pomůže vám také dodržet pitný režim, který by měl být v létě o něco vyšší než po zbytek roku.

Studené polévky nejen na dovolené

Je takové horko, že na něco teplého nemáte ani pomyšlení? Ideální jsou studené polévky, oblíbené nejen ve slunné Itálii či Španělsku, ale i v Rusku nebo Polsku. Ochutnejte rajčatové gazpacho, polský chlodnik z červené řepy nebo bulharský okurkový tarator. Do studených polévek se hodí i cuketa, pórek nebo mrkev. Využít můžete dokonce i ovoce a připravit polévku třeba z jahod, manga, malin nebo melounu, tu servírujte třeba jako odpolední dezert.

Foto: Seqoya, Shutterstock.com

Polévka gazpacho se nazývá také někdy tekutý salátFoto: Seqoya, Shutterstock.com

Pikantní chuť ochladí

I v rozpálené Africe nebo Indii si potrpí na pikantní polévky. Chilli, kurkuma nebo zázvor totiž zvýší pocení, kterým se tělo ochlazuje. Jde také o potraviny s přirozeně dezinfekčními účinky, které bojují proti cizorodým organismům ve vašich střevech, pomáhají tak předcházet v létě častějším trávicím potížím.

Neohrozí vaši dietu

Ani plný talíř polévky nemusí znamenat kalorickou bombu. Tedy pokud si nedopřejete pokrm s pořádnou porcí smetany posypaný opečenou slaninkou. Hlídáte-li si linii, vsaďte na vodnaté druhy zeleniny, jako jsou rajčata nebo okurky. Připravte si také polévku z celeru, zelí nebo melounu. Zdravému životnímu stylu neuškodí ani polévky z ryb, luštěnin nebo listové zeleniny.

Reklama

Načítám