Hlavní obsah

Velikonoce: Hrníčkový mazanec

Hodnocení:
(114)
Foto: Archiv redakce
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Neumíte si Velikonoce představit bez lahodného, mandlemi sypaného mazance? Pak jste tu správně! Máme pro vás opravdu skvělý recept, který zvládnete podle našeho návodu i vy.

Ingredience pro:
1 dávka
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 žloutek
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 hrst rozinek
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kostka droždí
  • 125 g másla
  • 1 špetka soli
  • strouhaná kůra z citronu
  • 1 hrst loupaných mandlí
  • vejce na potření
Článek

Postup

Krok 1: Z teplého mléka, cukru a droždí nechte vzejít kvásek. Pak přidejte mouku, rozpuštěné zchladlé máslo a žloutek, špetku soli, vanilkový cukr, jemně strouhanou citronovou kůru a těsto dobře propracujte. Uložte na teplém místě a přikryjte utěrkou. 

Krok 2: Po jeho vykynutí ho znovu propracujte, přidejte rozinky a část pnasekaných mandlí, rozdělte na dvě poloviny a z každé vytvarujte bochánek. Mazance nechte na plechu nakynout. 

Krok 3: Pak je potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí, ostrým nožem nebo nůžkami utvořte uprostřed křížek a v dobře vyhřáté troubě upečte dozlatova. Udělejte test špejlí a jestli těsto ve středu nelepí, je hotovo.

Dáváte přednost nekynutým variacím? Pak zkuste tvarohový mazanec, je dokonalý!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.