Hlavní obsah

V krční páteři se hromadí stres, v bedrech spánkové problémy. Poraďte si s bolestí zad

Foto: Master1305, Shutterstock.com

Foto: Master1305, Shutterstock.com

Reklama

Porozumění vztahu mezi páteří a orgány může přispět k pochopení příčin různých fyzických i psychických obtíží. Jak spolu souvisí vitalita páteře a orgánů?

Článek

Páteř drží celé tělo, díky tomu jste schopni vykonávat každodenní činnosti. „Každý obratel má specifický úkol a všechny dohromady potom chrání míchu a odstupující nervy, skrze které je páteř propojena se všemi orgány,“ vysvětluje Radek Černý, ortoped ze Žďáru nad Sázavou. Proto se sebemenší posunutí některého z obratlů vedoucí ke skřípnutí nervu projeví na těle tam, kam nerv předává zprávy z mozku.

Obratle souvisí s nemocemi a emocemi

Protože každá část páteře odpovídá nějakému orgánu, souvisí stav páteře s tím, jak se cítíte na těle i na duši. „V moderní medicíně nelze nikdy zcela oddělovat duši od těla a v oblasti páteře to platí obzvláště. Například napětí a emoční stres se obvykle projevují v oblasti krční páteře, úzkost zase svíráním na hrudi a ztuhlostí hrudní páteře,“ potvrzuje Radek Černý.

A stejně to funguje i naopak. „Vnitřní orgány a svaly jsou propojeny pojivovou tkání, která v těle vytváří jakousi síť. Pokud je pružná a volná, může probíhat i volný a bezbolestný pohyb,“ říká Veronika Kristková, vedoucí fyzioterapeutka ve Fyzio Beskyd. Jakmile ale začne některý z orgánů zlobit a jeho funkce je narušená, může to ve výsledku vést k omezení pohybu i ve zdánlivě vzdáleném segmentu, tedy na páteři (nebo i jinde na těle).

Foto: MikeDotta, Shutterstock.com

Stav páteře souvisí s emocemi i nemocemiFoto: MikeDotta, Shutterstock.com

Každé tělo funguje jinak

Pohled na to, co se stane, pokud se některý z obratlů vychýlí, není jednoznačný: protože je každé tělo jiné, neplatí pro všechna stejná pravidla. „Jsou lidé, kteří mají 8 krčních obratlů místo 7 nebo nulté žebro. U některých je zase bederní oblast, kterou běžně tvoří 5 obratlů, tvořena obratli 6 nebo naopak 4. Pokud k tomu přidáme odlišné vnímání například bolesti, myšlení a reakce mozku, dává nám to skutečně různorodý obraz potíží,“ říká fyzioterapeutka Kateřina Honová s tím, že anatomické dělení je třeba vnímat jen jako určité vodítko.

Krční obratle

Páteř se dělí na 5 částí – krční, hrudní, bederní, kříž a kostrč. Každá z nich je tvořena specifickými obratli spojenými se specifickými nervy, skrze něž ovlivňují místo, kam přinášejí zprávy z mozku nebo míchy. Krční obratle se rozkládají mezi lebkou a rameny a je jich celkem 7. Když jsou pod tlakem, způsobují bolesti hlavy, problémy s vyjadřováním emocí nebo poruchy v nervovém systému, také s nimi souvisí stav štítné žlázy, hlasivek, hltanu, ale také ramen.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Potíže s rameny mohou souviset s vychýlením krčních obratlůFoto: Maridav, Shutterstock.com

Hrudní páteř

Hrudní páteří nazýváme oblast mezi rameny a pasem a tvoří ji 12 obratlů, které jsou spojené s těmi nejdůležitějšími orgány. Vedle potíží s konkrétním orgánem se abnormality hrudních obratlů projevují i pocity slabosti v dolních končetinách. Vztahuje se k nim astma a plicní onemocnění, způsobují potíže se srdcem, trávením, spánkem i relaxací, dále pak zhoršují různé alergie či fungování lymfatického systému.

Bederní páteř

V bederní páteři je 5 obratlů. Potíže nastávají, když při sezení nemáte správné držení těla, případně když záda celkově nevhodně či nadměrně namáháte. Bederní obratle podporují horní část těla a komunikují i s tou spodní – souvisí především se sexualitou i sebeúctou.

Kříž

5 křížových obratlů srůstá v kost křížovou. Souvisejí rovněž se sexualitou a pocitem bezpečí a kontroly. Odrážejí ale i problémy s ledvinami, neplodnost, hormonální nerovnováhu, špatný krevní oběh nebo obezitu.

Kostrč

3 až 5 srostlých obratlů tvoří kost kostrční, na níž se upínají svaly pánevního dna a jejíž pružení je potřeba pro pohyblivost spodní části těla, trávení, vyprazdňování a sexualitu. Úrazy a nepružení kostrče mohou stát za bolestivou menstruací, bolestí beder, ale i za problémy s krční páteří.

Reklama

Načítám