Článek
Preferujete vegetariánskou variantu? Slaninu vynechejte a špecle omastěte přepuštěným máslem, ve kterém nechte rozvonět čerstvou šalvěj.
Postup
01.
Menší dýni hokaido zbavte semínek a nakrájejte na měsíčky. Dejte je do zapékací mísy nebo pekáče, osolte, pokapejte olivovým olejem a přidejte 3–4 lístky čerstvé šalvěje. Dýni přikryjte alobalem, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud dýně zcela nezměkne, trvá to asi 30 minut. Poté odstraňte šalvěj a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem na hladké dýňové pyré.
02.
Po vychladnutí přidejte do pyré žloutek a postupně přisypávejte polohrubou mouku se špetkou prášku do pečiva. Vznikne lepivé těsto. Z něj pak přes síto na halušky tvořte do vroucí osolené vody špecle. Vařte je krátce, dokud nevyplavou na hladinu, a ihned je vylovte cedníkem.
03.
Slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte na pánvi společně s lístky čerstvé šalvěje – krásně ovoní výpek. Hotové špecle podávejte posypané parmazánem, orestovanou slaninou, výpekem a čerstvě mletým pepřem.
Dýně, královny podzimní kuchyně
Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?
Polévky: Základní | S kokosovým mlékem | S chilli
Z trouby: Pečená s dipem | Hranolky | Bramboráky
Nasladko: Cheesecake | Chlebíček | Koláč | Lívance



