Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Jedním z atributů podzimu, tolik oblíbeného ročního období, je dýně. Vyzkoušejte letos kromě tradiční dýňové polévky také tyto špecle. Jednoduše je podávejte s parmazánem a orestovanou slaninou (ovšem skvěle chutnají i bez ní). Barevné jídlo krásně ovoní i čerstvá šalvěj.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Na špecle
  • 600 g malá dýně hokaido
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 250 g polohrubé mouky
    1
  • 1 ks žloutků
    3
  • 1/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
    1
  • 1 lžička soli
K podávání
  • 150 g slaniny
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 2 lžíce parmazánu
    7
  • 1/2 lžičky pepře
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Preferujete vegetariánskou variantu? Slaninu vynechejte a špecle omastěte přepuštěným máslem, ve kterém nechte rozvonět čerstvou šalvěj.

Postup

01.

Menší dýni hokaido zbavte semínek a nakrájejte na měsíčky. Dejte je do zapékací mísy nebo pekáče, osolte, pokapejte olivovým olejem a přidejte 3–4 lístky čerstvé šalvěje. Dýni přikryjte alobalem, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud dýně zcela nezměkne, trvá to asi 30 minut. Poté odstraňte šalvěj a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem na hladké dýňové pyré.

02.

Po vychladnutí přidejte do pyré žloutek a postupně přisypávejte polohrubou mouku se špetkou prášku do pečiva. Vznikne lepivé těsto. Z něj pak přes síto na halušky tvořte do vroucí osolené vody špecle. Vařte je krátce, dokud nevyplavou na hladinu, a ihned je vylovte cedníkem.

03.

Slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte na pánvi společně s lístky čerstvé šalvěje – krásně ovoní výpek. Hotové špecle podávejte posypané parmazánem, orestovanou slaninou, výpekem a čerstvě mletým pepřem.

Dýně, královny podzimní kuchyně

Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?

(Ne)tradičně: Máslo | Džem | Kompot | Noky

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 630,27 kJ
Bílkoviny22,79 g
Tuky26,05 g
Sacharidy76,87 g
Sůl3,4 g
SAFA9,73 g
Vláknina6,59 g
Cukry11,01 g

Načítám