Článek
Postup
01.
Na náplň namočte rozinky do rumu a nechte je alespoň 20 minut nabobtnat. Do rendlíku vlijte mléko, přidejte cukr a máslo a pomalu přiveďte k varu. Míchejte, aby se cukr rozpustil a mléko nepřipálilo. Až bude mléko téměř vařící, přisypejte mleté ořechy, stáhněte plamen a velmi krátce je povařte do zhoustnutí. Odstavte, přidejte rozinky nasekané na menší kousky a podle chuti lžící nebo dvě rumu, ve kterém byly naložené. Náplň nechte stranou zchladnout.
02.
Připravte si menší bílé cukrářské košíčky a rozložte je na plochu po dvou zasunutých v sobě. Rozpuštěná čokoláda, kterou je budete plnit, je poměrně těžká, a pokud ji nalijete jenom do jednoho košíčku, může snadno vytéct. Nebo použijte pevnější hliníkové košíčky určené přímo na čokoládu.
03.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem a kakaovým máslem a vymíchejte do hladka. Asi polovinu rozdělte do připravených košíčků a oparně s nimi zakružte, aby čokoláda pokryla i jejich boky. Nechte chvíli v chladu ztuhnout.
Tip: Díky přidanému tuku je čokoláda hladká a lesklá, v ústech se rychle rozpouští a chutná jako „ledová“. Volba tuku je na vás, šuhajdy budou skvělé, i když k čokoládě přidáte běžný rostlinný tuk. Dražší kakaové máslo chutná ale výrazně lépe.
04.
Až čokoláda ztuhne, rozdělte do košíčků vychladlou ořechovou náplň a lžičkou ji hezky zarovnejte. Zalijte zbytkem čokolády, ozdobte ořechem (nebo tradičně lentilkou) a nechte ztuhnout. Skladujte v chladu.
Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličky a mandlové hříbečky.