Hlavní obsah

Z plakátů v dívčích pokojích hvězdami první třídy: slavní herci, kteří uspěli i v dospělosti

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Bývali to idolové dívek a mladých žen a spíše než hereckým talentem okouzlovali něžným pohledem a chlapeckým úsměvem. A pak dospěli, zmužněli a naštěstí neustrnuli ve škatulce hezounů. Dostali nabídky na charakterní role a zhostili se jich více než se ctí.

Článek

Častěji se to stává herečkám, ale i mnoho herců-mužů muselo dokazovat, že nejsou jen pěkná tvářička či pohledné tělo, které se dobře vyjímají na billboardu, ale osloví diváky i svým talentem. Kteří herci začínali jako dívčí idolové a dnes jsou z nich herci první kategorie?

Zac Efron (34)

Když se v roce 2006 jako Troy proháněl v Muzikálu ze střední po školních chodbách s Vanessou Hudgens (33), visel jeho plakát snad v každém druhém dívčím pokojíku. Od té doby si prošel vývojem nejen hereckým, ale i lidským: má za sebou léčbu drogové závislosti i zatčení za násilí. A také herecký růst.

V roce 2019 si zahrál v životopisném dramatu Zlo s lidskou tváří sériového vraha Teda Bundyho. A letos měl premiéru thriller Zlato, v němž putuje australskou pouští a najde obrovský balvan zlata, který musí sám hlídat, než se vrátí parťák. Dochází mu voda, pomalu propadá zoufalství a začíná mít přeludy...

Foto: Profimedia.cz

Z uhlazeného kluka, který začínal na Disney Channelu, je dramatický herec, jehož one man show Zlato sklízí ovaceFoto: Profimedia.cz

Robert Pattinson (35)

Upír Edward ze série Twilight sága (2008–12) byl zamilovaný do Belly (Kristen Stewart, 31) – a jeho zase milovala většina nadšených divaček. Znal ho snad každý a bylo jen na něm, kam kariéru posune. Rozhodl se jít cestou dramat a silných příběhů.

Exceloval v mysteriózním hororu Maják (2019) coby asistent ošlehaného mořského vlka, byl skvělý jako úchylný kněz v dramatu Ďábel (2020) a zajímavý jako tajemný Neil v akčním sci-fi Tenet (2020). A nyní ho můžete vidět jako Batmana, osamělého mstitele a naději po obyvatele Gotham City. Je rozervaný, rozhodně žádný hezoun a kritici jeho pojetí chválí.

Foto: Profimedia.cz

Byl sexy upírem, ale dokázal se proměnit i v kněze, který své ovečky nechrání, ale zneužíváFoto: Profimedia.cz

Jared Leto (50)

Coby Jordana Catalana ho v seriálu Tak tohle je můj život (1994–95) milovala Angela Chase v podání Claire Danes (42). A mnoho dalších dívek u obrazovek... Filmy si později pečlivě vybíral, a i když dostával spíše vedlejší role, kritika si ho všímala. Získal Oscara za Klub poslední naděje (2013) a skvěle byl hodnocen v dramatu o vzniku závislostí Requiem za sen (2000).

Je známý tím, že se nebojí kvůli roli změnit vzhled. Loni se představil jako slizký podezřelý ze sériových vražd v kriminálce Střípky (2021) a rozhodně byste nestárnoucího krasavce nepoznali v thrilleru Klan Gucci (2021), kde ztvárnil Paola Gucciho, obtloustlého módního návrháře s řídkými vlasy.

Foto: Profimedia.cz

Patří mezi herce, kteří snad nestárnou, takže i v padesáti se podobá dávnému idolu středoškolaček. Vynahrazuje si to ovšem ve svých postavách, kdy se mění k nepoznání... Ano, i na fotce vpravo je on jako Paolo GucciFoto: Profimedia.cz

Joshua Jackson (43)

Tak jako každá brunetka potřebuje svou blondýnku, měl blonďatý správňák Dawson svého hnědovlasého parťáka Paceyho. Šlo o seriál Dawsonův svět (1998–2003) a sympaťák svým roštáckým úsměvem a smyslem pro humor okouzlil mnoho divaček.

Ač se objevil v řadě filmů, zůstal spíše seriálovým hercem – a jsou to skvělé kousky. V tajemných Hranicích nemožného (2008–13) vyšetřuje na první pohled nevysvětlitelné záhady. V psychologické Aféře (2014–19) se jeho žena po smrti dítěte místo do záchrany manželství pouští do nevěry. A loni měl premiéru seriál Dr. Death podle skutečných událostí, kde se ujal titulní role narcistního lékaře, který se tváří jako geniální neurochirurg, ale ve skutečnosti je to monstrum ubližující pacientům.

Foto: Profimedia.cz

Jeho Pacey měl dobré srdce a pro kamarády by dýchal. Jeho Christopher Duntsch je psychopat bez emocíFoto: Profimedia.cz

Will Smith (53)

Začínal v komediálním seriálu Fresh Prince (1990–96), kde coby chudý Will narušil bohatým příbuzným jejich snobský život. Ženy letí na kluky se smyslem pro humor a i on se stal brzy idolem, navíc ještě dobře rapoval. Jeho kariéra kombinuje skvělé komedie, třeba Muže v černém (1997–2012), napínavé akčňáky – oblíbená je řada Mizerové (1995–2020), a také dramata: za Štěstí na dosah (2006) byl nominován na Oscara a velký ohlas měl i smutný snímek Sedm životů (2008).

Až dosud se mu ale vyhýbala „ta“ nabídka. Stala se jí hlavní role ve snímku Král Richard: Zrození šampiónek (2021) – skutečný příběh otce, který ze svých dcer Venus a Sereny vychoval hvězdy bílého sportu. Za roli dostal Zlatý glóbus i Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Z vtipálka se stal akčním hrdinou i hvězdou dramat. Letos završil svoji krasojízdu Oscarem. Bohužel mu během show ruply nervy a teď se nad jeho kariérou trochu stahují mračnaFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám