Hlavní obsah

Nemocné srdce, chudokrevnost i zánět cév. Choroby, které lze vyčíst z prstů na ruce

Foto: Luis Molinero, Shutterstock.com

Foto: Luis Molinero, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky studií ukazují, že vzhled a stav prstů a nehtů na rukou dokážou poukázat na zvýšené riziko mnoha nemocí – od vysokého krevního tlaku až po rakovinu. A některé choroby se tu přímo projeví. Jaká onemocnění tak o sobě dávají vědět?

Článek

Kdo někdy nepřemýšlí nad tím, jak dlouho mu vydrží zdraví a jaké má vyhlídky do budoucna? Množství badatelů ve svých výzkumech ukazuje, že odpověď může ležet v rukou – konkrétně v prstech, kloubech a nehtech. A praktičtí lékaři to vědí už dávno. Co všechno vám mohou prozradit vaše prsty?

Co (ne)odhaluje délka prstů

V posledních letech se hodně hovoří o délce prstů na rukou, respektive o poměru délky ukazováku a prsteníku, jako o důležitém faktoru, který hodně vypovídá o celkovém zdraví a často i o povaze. Jedním z prvních akademiků, kteří se o tuto problematiku začali zajímat, je britský evoluční psycholog John Thomas Manning: podle něj mohou prsty vypovídat o náchylnosti k mnoha různým potížím – od chorob srdce přes rakovinu prostaty až po poruchu pozornosti s hyperaktivitou ADHD.

Tato velmi vlivná teorie tvrdí, že na délce prsteníčku a ukazováčku se pozná, jakému množství testosteronu byl plod během prvního trimestru těhotenství vystaven, což má vliv na způsob, jímž se utváří celé tělo včetně mozku. Proto danou problematiku ze všech stran zkoumají různí badatelé a přinášejí další a další možnosti, o čem všem poměr délky druhého a čtvrtého prstu může vypovídat.

Ať je to, jak chce, vždy se jedná o přirozený stav, který nastávající matka nemůže nijak ovlivnit, a není nijak určeno, jaké hladiny hormonů jsou z tohoto hlediska ty „správné a žádoucí“.

Foto: Zivica Kerkez, Shutterstock.com

Prsty, nehty a klouby na rukou vypovědí o celkovém zdraví mnohéFoto: Zivica Kerkez, Shutterstock.com

Jaké potíže vyčtete z prstů a nehtů na rukou

Co se ovšem bezpečně ví, je, že vzhled prstů a nehtů zkušeným lékařům mnoho napoví o již existujících nemocech a probíhajících změnách v organismu. Graham Archard, místopředseda britské Královské akademie praktických lékařů, připomíná, že dříve odborníci mnoho věcí odvozovali právě od stavu rukou, a na tento přístup by se nemělo rezignovat ani dnes. Co všechno tedy mohou prsty a nehty naznačovat a co není radno podceňovat?

1. Revmatoidní artritida

Oteklé, začervenalé, teplé a bolavé (a později hrbolaté) klouby s nepřirozeně vyhlazenou kůží mohou naznačovat chronické kloubní onemocnění. Jedná se o autoimunitní zánět a postihuje i mladé lidi.

2. Anémie

Studené a bledé prsty, výrazně světlé rýhy na dlaních a nepřirozeně světlá nehtová lůžka mohou ukazovat na chudokrevnost, která je většinou způsobena nedostatkem železa.

3. Lupavý (skákavý) prst

Potíže s hybností, kdy prst nejde pořádně natáhnout, bolí a při pokusu o pohyb v něm lupne (přeskočí), jsou způsobeny změnami na šlachách z přetížení či po úraze. Někdy je to i příznak artritidy, cukrovky či syndromu karpálního tunelu.

4. Fibromatóza

Uzlíky, bouličky a další podkožní útvary, které ztěžují až znemožňují pohyb, poškozují klouby a způsobují bolestivé zkřivení prstů, mohou ukazovat na onemocnění známé jako Dupuytrenova kontraktura nebo fibromatóza – jedná se o tvorbu nezhoubných útvarů z vazivové tkáně.

5. Vaskulitida

Začervenání, vřídky či vředy, puchýře, svědivá, studená či necitelná místa, petechie (tečkovité krvácení pod kůži), slabost a necitlivost obecně naznačují nebezpečný zánět cév.

6. Raynaudova choroba a sklerodermie

Bělání či modrání prstů způsobené stažením cév, zvláště v chladu, odhaluje Raynaudovu chorobu, což je onemocnění tepen, nebo sklerodermii, při které tvrdnou pojivové tkáně.

7. Lupenka a lupus

Důlky a barevné skvrny na nehtech, zástava růstu a významné snížení jejich kvality mohou odkazovat k závažným autoimunitním onemocněním, která napadají i kůži: jsou to lupenkalupus.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Když se na bříškách prstů objeví bolestivé červenofialové fleky, může se jednat o znamení kapavky i anémieFoto: fizkes, Shutterstock.com

8. Zánět srdce i kapavka

Čárkovité krvácení pod nehty, které vypadá jako drobné vražené třísky, nejčastěji značí nebezpečnou endokarditidu, podobně jako červenofialové flíčky a podkožní uzlíky na bříškách prstů, známé jako Oslerovy léze. Ty kromě nemocného srdce mohou ukazovat i na lupus, kapavku, anémii nebo břišní tyfus.

9. Srdeční vada i plicní fibróza

Když se nehet začne nahoře ohýbat tak, že připomíná vypouklé hodinové sklíčko, a zároveň se rozšiřují poslední články prstů, jedná se o paličkovité prsty. Může jít o známku chronického nedostatku kyslíku v krvi, které je způsobeno kupříkladu srdeční vadou, postižením plic (např. idiopatická plicní fibróza) anebo třeba onemocněním jater (cirhóza).

10. Vrozené vady pojiva

Velmi dlouhé a tenké prsty s nestabilními klouby, kterým se říká pavoučí či pavoukovité, jsou typické pro některé vzácné a závažné vrozené vady pojiva –  Achardův a Marfanův syndrom.

Reklama

Načítám