Hlavní obsah

Brusinky jsou chutné i plné vitaminů. Hodí se do salátů i k masu

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zářivě červené kuličky brusinek nejenom ozdobí vánoční stoly, ale také přinášejí do našich jídel kyselou notu, která rozjasní každý pokrm. Nejenže jsou brusinky bohaté na vitaminy a antioxidanty, ale jejich unikátní chuť se také výborně doplňuje s mnoha dalšími surovinami. Budete koukat, s čím ladí!

Článek

Brusinky, známé také jako rudá superpotravina, mají kořeny v Severní Americe, kde je Indiáni využívali pro jejich léčivé účinky. Během středověku byly v Evropě vnímány jako symbol zdraví a ochrany před nemocemi. Díky tomu se často používaly v různých léčebných přípravcích a bylinných receptech. Dnes jsou brusinky oblíbené po celém světě a nachází své místo nejen ve sladkých, ale i slaných pokrmech.

Plné vitaminů a na podporu močových cest

Brusinky jsou skvělým zdrojem vitaminu C, vlákniny a antioxidantů. Jejich konzumace podporuje zdraví močových cest a chrání tělo před volnými radikály. Nejenže jsou červené kuličky brusinek plné vitaminů, ale brusinkové listy, používané pro přípravu čaje, nabízejí další rozměr v oblasti zdravotních výhod. Zejména v urologických čajích.

S čím ladí brusinky

Brusinky mají výraznou kyselou chuť, která se výborně doplňuje s jinými ingrediencemi. Kombinují se skvěle s jablky, třtinovým cukrem, kukuřicí, smetanou, javorovým sirupem, pomeranči, hovězím masem, medem, mandarinkami a vlašskými ořechy. Tyto suroviny lze využít k přípravě různorodých pokrmů, od sladkých dezertů po pikantní saláty. Brusinky mohou také přidat jiskru do tradičních receptů, kde se běžně používají třeba rozinky.

Recepty v praxi

Brusinky můžete využít do jablečného štrúdlu nebo vánočky. Mezi další sladké recepty, kam je můžete přidat, se řadí například tyto:

Ani slaná kuchyně není o brusinky ochuzena a nebavíme se jen o svíčkové omáčce.

Kdo by se měl brusinkám vyhnout

I když jsou brusinky pro většinu lidí zdravou volbou, měli by se jim vyhnout ti, kdo mají sklony k tvorbě ledvinových kamenů, nebo jedinci, kteří jsou alergičtí na aspirin. V takových případech by bylo vhodné se poradit s lékařem, aby se zabránilo případným zdravotním komplikacím po jejich pozření.

Načítám