Článek
Když už dojde inspirace na to, co k večeři, přijdou často na řadu topinky. Ovšem pokud na ně uděláte tuhle skvělou směs z rajčat a cukety, proměníte je z nouzovky v perlu. A přitom ještě zužitkujete suroviny, kterými letošní léto opravdu nešetří!
Postup
01.
Nejprve si připravte všechny potřebné suroviny: cibuli a česnek nakrájejte najemno, cuketu, papriku a rajčata nejprve očistěte a pak nakrájejte na drobné kousky. Sterilovaná rajčata propasírujte (anebo si kupte rovnou pasírovaná).
02.
Na sporák dejte pánev, kterou pak lze dát i do trouby, a rozehřejte na ní máslo. Na něm nejdřív osmahněte dozlatova cibuli, nechejte rozvonět česnek a teprve pak přidejte cuketu, papriku i rajčata. Osolte, opepřete, přidejte cukr, sójovou omáčku, ocet, protlak a pasírovaná rajčata.
Směs na pánvi promíchejte a nechejte asi 5 minut provařit. Pak přihoďte oregano.
03.
Troubu rozehřejte na 200 °C. Pánev se směsí vložte do trouby (nebo její obsah přendejte na plech) a pečte asi 30 minut.
Mezitím vyložte plech pečicím papírem a rozložte na něj plátky toustového chleba (nebo nakrájené bagety). Chléb zakápněte olivovým olejem. Až se dopeče směs na pánvi, vyndejte ji z trouby a vložte místo ní plech s chlebem. Zvyšte teplotu na 220 °C a pečte 5 až 8 minut dozlatova a dokřupava.
03.
Jakmile plátky chleba zezlátnou, vyndejte je z trouby a až trochu zchladnou, naneste na ně poctivou dávku topinkové směsi. Ozdobte čerstvými lístky bazalky a posypte strouhaným parmazánem.
Cukety, kam se podíváš
Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní