Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Na vrcholu sezony dozrávajících cuket a rajčat se hodí každý recept na jejich zpracování. Zkoušeli jste z nich připravit skvostnou směs na topinky? A hodí se nejen na ně, můžete ji zamíchat i do těstovin nebo použít jako neobvyklou přílohu ke grilovanému masu.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 porcí
  • 1 lžíce másla
  • 2 ks cibule
  • 2 ks stroužku česneku
  • 300 g cukety
  • 1 ks červené papriky
  • 2 ks rajčat
  • 1 lžička soli a pepře
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 120 g loupaných sterilovaných rajčat
  • 1 lžíce čerstvého oregana
  • 12 ks toastového chleba
  • 2 lžíce olivového oleje
Na dohotovení
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
Článek

Když už dojde inspirace na to, co k večeři, přijdou často na řadu topinky. Ovšem pokud na ně uděláte tuhle skvělou směs z rajčat a cukety, proměníte je z nouzovky v perlu. A přitom ještě zužitkujete suroviny, kterými letošní léto opravdu nešetří!

Postup

01.

Nejprve si připravte všechny potřebné suroviny: cibuli a česnek nakrájejte najemno, cuketu, papriku a rajčata nejprve očistěte a pak nakrájejte na drobné kousky. Sterilovaná rajčata propasírujte (anebo si kupte rovnou pasírovaná).

02.

Na sporák dejte pánev, kterou pak lze dát i do trouby, a rozehřejte na ní máslo. Na něm nejdřív osmahněte dozlatova cibuli, nechejte rozvonět česnek a teprve pak přidejte cuketu, papriku i rajčata. Osolte, opepřete, přidejte cukr, sójovou omáčku, ocet, protlak a pasírovaná rajčata.

Směs na pánvi promíchejte a nechejte asi 5 minut provařit. Pak přihoďte oregano.

03.

Troubu rozehřejte na 200 °C. Pánev se směsí vložte do trouby (nebo její obsah přendejte na plech) a pečte asi 30 minut.

Mezitím vyložte plech pečicím papírem a rozložte na něj plátky toustového chleba (nebo nakrájené bagety). Chléb zakápněte olivovým olejem. Až se dopeče směs na pánvi, vyndejte ji z trouby a vložte místo ní plech s chlebem. Zvyšte teplotu na 220 °C a pečte 5 až 8 minut dozlatova a dokřupava.

03.

Jakmile plátky chleba zezlátnou, vyndejte je z trouby a až trochu zchladnou, naneste na ně poctivou dávku topinkové směsi. Ozdobte čerstvými lístky bazalky a posypte strouhaným parmazánem.

Cukety, kam se podíváš

Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie738,01 kJ
Bílkoviny4,99 g
Tuky5,55 g
Sacharidy26,25 g
Sůl2,04 g
SAFA2,19 g
Vláknina2,42 g
Cukry6,66 g

Načítám