Článek
Když se řekne grilovačka, možná si představíte hlavně šťavnaté steaky, klobásy nebo marinované kuře. Zkuste dát projednou hlavní roli sýru! Překvapí nejen chutí, ale i tím, jak rychle a snadno je hotový. S pomocí následujících receptů z něj uděláte hvězdu víkendového grilování a nebudou na ně čekat jen vegetariáni!
Grilované sýry se hodí i k salátům či do burgerů a mohou být i hlavním chodem s oblíbenou přílohou. Vyzkoušejte k nim přidat marinádu a dokonale se k nim hodí třeba i brusinky.
- Jak se griluje sýr? Gril nezahřívejte na maximum, stačí střední teplota. Nejlepší je dát sýr na podložku nebo do alobalu a většinou ho stačí grilovat 2-4 minuty z každé strany. Až zezlátne, je hotový.
Nejlepší recepty na grilované sýry
Až ochutnáte některý z následujících receptů, pravděpodobně už nikdy nebudete brát grilovaný sýr jen jako „náhražku“ za maso, ale jako skvělou delikatesu.
Jaký sýr na gril?
Nejlépe se grilují sýry, které mají pevnou strukturu a vyšší bod tání. Mezi nejoblíbenější a nejvhodnější druhy patří:
- Hermelín (camembert): díky pevnější kůrce snese i vysoké teploty, aniž by se roztekl, jen ho nesmíte při grilování propichovat! Nejlepší je ho na rošt dát zabalený v alobalu.
- Halloumi: sýr původem z Kypru se hodí na grilování dokonale. Neroztéká se, krásně se rozpeče a díky své jemně slané chuti ho lze připravit i bez marinády, je skvělý třeba i zapečený s bramborami.
- Oštiepok nebo parenica: tyto oblíbené slovenské uzené speciality drží tvar i při grilování, navíc krásně voní.
- Feta nebo balkánský sýr: dejte je do alobalu nebo alobalové misky a přidejte k nim zeleninu a bylinky. Virálním hitem se stala feta zapečená s rajčaty a těstovinami.
Grilovací sezona
Grilovací sezona odstartovala! Nechte se inspirovat recepty, které si zamilujete. Je libo šťavnatý burger, lahodný dip nebo svěží salátek jako přílohu?
Burgery
S trhaným vepřovým | Vegetariánský z řepy | Veganský | Krůtí s dipem | Tuňákový se salátem | Kuřecí s coleslawem | Hovězí s čedarem