Hlavní obsah
3,0
(558)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Vyzkoušejte vynikající mazanec podle babiččina receptu. Je opravdu snadný a chutnat vám bude určitě víc než ten z obchodu!

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bochánek
Těsto
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 ks žloutků
  • 1 špetka soli
  • 70 g másla
  • 3 lžíce cukru
  • 1 hrst rozinek
  • 100 ml rumu
  • 20 g droždí
  • 250 ml mléka
Na ozdobu
  • 1 ks vejce
  • 1/2 hrsti mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Rozinky namočte do rumu. Mouku prosejte do mísy, někdo má do mazanců radši mouku hladkou, můžete podle zvyklosti použít klidně i tu. Přidejte cukr (lžičku si nechte bokem), špetku soli a žloutky. Do misky nalijte část vlažného mléka, přidejte zmiňovanou lžičku cukru a kvasnice a nechte vzejít kvásek.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Když je kvásek nakynutý, přidejte ho i se zbývajícím mlékem a rozpuštěným vlažným máslem k mouce s cukrem a žloutky, vmíchejte scezené rozinky a vařečkou nebo elektrickým šlehačem vypracujte hladké těsto. To přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout asi 45 minut na teplém místě.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Troubu zapněte na 160 stupňů Celsia. Vykynuté těsto ještě jednou propracujte a vytvarujte z něj bochánek. Ten položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 10–15 minut nakynout. Pak bochánek potřete rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypte plátkovými mandlemi. Mazanec pečte asi 30 minut dozlatova.

Chybí vám inspirace na velikonoční dekorace na stůl či na dveře? Nejen to, ale i další skvělé velikonoční recepty najdete v našem velikonočním speciálu.

Reklama

Načítám