Hlavní obsah

Jarní životabudiče: Kde brát vitamin C a D nebo železo

Foto: PV productions, Shutterstock.com

Foto: PV productions, Shutterstock.com

Reklama

Pandemie koronaviru a s ní související stres, neustálé nošení roušek i normální jarní střídání počasí představuje nečekaný nápor na imunitu. Myslete proto také na důležité látky, které ji pomohou udržet nastartovanou. Kde je získáte?

Článek

Obranyschopnost pomáhá bojovat nejen s cizorodými viry a bakteriemi – díky ní lépe zvládnete i jarní únavu a depresi nebo nepříjemné alergie. Máte pocit, že by právě teď váš imunitní systém potřeboval nakopnout? Vsaďte na významné vitaminy a minerály. Které jsou pro imunitu nejdůležitější a kde si je opatříte?

1. Vitamin C: v čerstvém ovoci a zelenině

V souvislosti s pevnou imunitou se hodně hovoří o vitaminu C. Je to antioxidant, který chrání buňky, a tím snižuje riziko vzniku rakoviny a dalších onemocnění. Má vliv i na tvorbu kolagenu, který zajišťuje správnou strukturu a pružnost cév, kostí, zubů, dásní, chrupavek a kůže. „Podporuje také regeneraci těla, zlepšuje vstřebávání železa, ale ovlivňuje i psychickou pohodu a pomáhá s překonáváním únavy,” popisuje přednosti céčka Bohumil Hlavatý, ředitel České asociace pro speciální potraviny.

Jak ho získáte? Podívejte se na 10 nejlepších přírodních zdrojů vitaminu C. Doporučená denní dávka vitaminu C je 80 mg, což se rovná zhruba pěti porcím ovoce či zeleniny.

Foto: bitt24, Shutterstock.com

U vitaminu C záleží na čerstvosti a délce kuchyňské úpravy, protože se rychle ztrácíFoto: bitt24, Shutterstock.com

2. Vitamin D: zadarmo ze sluníčka 

Déčko pomáhá aktivovat bílé krvinky, má velký vliv na funkci protiinfekčních bariér ve střevech, plicích i kůži. Pomáhá předcházet infekčním nemocem, astmatu, osteoporóze, nádorovým i kardiovaskulárním onemocněním, cukrovce či autoimunitním chorobám. Spolu s vitaminem K2 se podílí na správném vstřebávání vápníku a jeho správném ukládání do kostí a zubů. Dostatek vitaminu D pomáhá předcházet depresím a úzkostem. „Ale téměř 60 procent populace všech věkových skupin trpí deficitem, z toho polovina je na extrémně nízké úrovni,“ varuje docentka Eva Račanská z Farmaceutické fakulty UK v Bratislavě.

Důležitým zdrojem déčka je sluneční záření. V těchto měsících stačí chodit denně na 20 minut ven a zajistíte si tak denní dávku vitaminu D, což je 5 μg. A lze ho doplňovat i stravou: podívejte se na nejbohatší potravinové zdroje vitaminu D.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Buďte na slunci každý den a celé tělo si bude libovatFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

3. Železo: pro ženy extra důležité

Pro imunitu je nezbytné také železo, aktivuje enzymy a T-lymfocyty, které mají za úkol hubit v těle nežádoucí patogeny. Lidské tělo si ho bohužel nedokáže vytvořit samo, proto je nutné dodávat zásadní látku každý den stravou. Pozor na dostatečný příjem by si měly dávat těhotné a ženy se silnou menstruací. Doplnit železo pomůže libové maso (hovězí, telecí a jehněčí), mořské plody a vnitřnosti, listová zelenina, luštěniny, sušené ovoce, houby nebo ořechy.

Doporučená denní dávka železa je přibližně 14 mg. Pro správné využití látky v organismu je třeba také dostatek dalších látek: vitaminů B12, C a D, kyseliny listové, mědi či kobaltu. Strava tedy musí být pestrá. Znáte 5 rostlinných potravin, které mají víc železa než hovězí?

4. Koktejl minerálů: síla celého těla

Pro správnou imunitu je nezbytný i hořčík, pomáhá při fyzickém vyčerpání a na počátku infekcí. Vhodné je se zaměřit také na antioxidanty zinek a selen. „Selen má stimulační účinek na imunitní systém, uplatňuje se v ochraně před oxidativním stresem, který se projevuje zejména vyčerpáním a chronickou únavou. Zinek podporuje řadu biologických funkcí a imunitu,“ vyjmenovává celostní lékař Bohumil Ždichynec. A nezapomínejte ani na betakaroten a významný antioxidant vitamin E.

Ovšem pozor, pokud si rádi dopřáváte alkohol. K jeho odbourání totiž organismus spotřebuje značné množství důležitých látek, například vitaminů skupiny B, zinku, kyseliny listové a hořčíku, a ty poté chybějí mimo jiné i imunitnímu systému.

Velkou paseku nadělá i deficit dalších látek. Jak poznáte nedostatek vitaminů skupiny B?

Reklama

Načítám