Hlavní obsah

Nejlepší vanilkové rohlíčky jsou vláčné, křehké a rozplývají se na jazyku: Tipy a triky, jak na ně

Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co by to bylo za Vánoce bez dokonalých vanilkových rohlíčků. Že je ještě nemáte? Pak si je upečte podle našeho receptu. Jsou tak křehké, že se vám přímo rozplynou na jazyku.

Článek

Recept na vanilkové rohlíčky má jistě každá rodina svůj zažitý a léty ozkoušený. Některé se liší více, některé méně. Ale pokud máte rádi rohlíčky, které se přímo rozpadají, jste tu správně.

Na 1 dávku budete potřebovat

Postup přípravy vanilkových rohlíčků

01.

Ze všech surovin zpracujte hladké a pevné těsto. Křehkému těstu na rohlíčky vyloženě nesvědčí dlouhé zpracování. Když se do těsta podle receptu přidává studené máslo, stačí ho jenom rychle prsty spojit s dalšími ingrediencemi do kompaktní hmoty a dál už nehníst. Z těsta vytvořte váleček, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny, klidně ale do druhého dne.

02.

Před zpracováním nechte těsto chvilku v pokojové teplotě, bude se s ním lépe pracovat. Ale pozor, nesmí být zase moc teplé, to by z něj nešlo tvarovat vůbec nic. Poté si z části těsta vyválejte větší váleček a ten nakrájejte na kolečka. Díky tomu budou všechny rohlíčky stejně velké. Poté z kousků vyválejte válečky a ohněte je do tvaru rohlíčků.

03.

Doba pečení je v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 10–15 minut. (Raději je bedlivě hlídejte a dobu pečení si upravte podle zkušeností s vaší troubou.) Upečené rohlíčky jsou navrchu v podstatě bledé, jen lehce narůžovělé. Jakmile vezmete jeden do ruky a drží pohromadě, je upečeno. Vytáhněte plech z trouby dřív, než začnou zlátnout okraje, po vytažení z trouby ještě dojdou.

04.

Po upečení rohlíčky nechte chvilku zchladnout a potom je ještě teplé obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.

Tip pro začátečníky: Těsta s menším podílem másla a přidaným žloutkem nejsou tak háklivá a lépe se s nimi pracuje. Stejně tak je lepší začínat s mandlemi, pracuje se s nimi lépe. Zde je náš oblíbený recept pro začátečníky.

Tipy pro lepší chuť vanilkových rohlíčků

  • Připravte pár dní předem domácí vanilkový cukr: do dózy s cukrem dejte vanilkový lusk, který bude postupně uvolňovat vůni, anebo cukr s luskem rozmixujte.
  • Suroviny prosejte. Mouka se krásně provzdušní (není to pověra), u moučkového cukru se zbavíte drobných hrudek, a když prosejete i mleté ořechy, do těsta se nedostane zapomenutá skořápka. Ostatně to doporučuje již královna tradičního pečení M. J. Sandtnerová.
  • Jestliže máte doma strojek na cukroví, můžete si ulehčit práci a rohlíčky vytvářet s jeho pomocí. Díky tomu budou ještě křehčí a nadýchanější a budou mít jednotnou formu.

Tip pro alergiky: Základní recept na rohlíčky je bez vajec. Můžete si zkusit udělat i rohlíčky bez másla nebo ořechů. Máslo lze nahradit rostlinným tukem, ořechy ale nahradíte špatně – pokud to nejde jinak, raději je úplně vynechte nebo zkuste opražené vločky.

Zajímá vás recept na nejlepší linecké cukroví? V řadě domácností zase rychle mizí nepečené cukroví. První housle většinou hrají vosí hnízda, skvělé jsou ale i kokosové kuličky, které se navíc dají dělat na nejrůznější způsoby, třeba i ve zdravější variantě. Klasikou jsou pak mandlové hříbečky, kávová zrna nebo rumové koule.

Načítám