Hlavní obsah

Podzimní prevence dle horoskopu: Na co si musíte dát pozor?

Foto: kryzhov, Shutterstock.com

Foto: kryzhov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli to tak za okny nevypadá, podzim se pomalu, ale jistě blíží, a s ním i větší riziko nejrůznějších nemocí i viróz. Na co by si mělo dávat pozor právě vaše znamení a jaká prevence je pro vás nejvhodnější?

Článek

Předejít nemocem je vždycky lepší, než je pak léčit. A každé znamení trpí na něco jiného – někoho trápí průdušky, jiného zase žaludek. Protože se blíží sezona zejména respiračních onemocnění a dalších neduhů souvisejících s ochlazením, zaměřte se na prevenci intenzivněji než dřív a zůstaňte zdraví! Prozradíme vám, co by mělo dělat právě vaše znamení, aby se mu veškeré nemoci vyhnuly!

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani nejčastěji trpí na migrény a bolesti hlavy, to je takové jejich prokletí. S chladem se tento stav samozřejmě ještě zhoršuje, protože jsou často příliš „cool“ na to, aby si nasadili čepici. Měli by se tedy zaměřit hlavně na rozproudění krevního oběhu a dostatečný pitný režim, což zaručí, že je hlava nebude tolik trápit. Měli by zařadit pravidelné procházky, ideálně v přírodě – ale opravdu procházky, žádné sportovní výkony, jak je jejich dobrým zvykem. Sport je sice fajn, ale mají tendenci to s výkonem přehánět.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Jakmile se Býci přepnou, okamžitě jim choroby lezou do hrdla – ať už si na ně počíhá zákeřná angína nebo zablokovaný krční obratel. V první řadě by tak nikdy neměli zapomínat na nošení šátků, šálek a roláků. Základ je držet tuto oblast v teple. Horké čaje jsou jejich nejlepším parťákem, naučit se na bylinky chce sice trochu cviku, ale rozhodně tak Býci budou spokojenější, než když budou skuhrat v posteli. Měli by omezit dlouhé sezení a častěji se protahovat. To jim pomůže předejít mnoha nepříjemnostem.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Býci mají jako slabinu jednoznačně krkFoto: fizkes, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci by na jídelníček měli zařadit více ovoce a nasadit vitamin C. Pomůže jim si také pořídit si aromatické oleje s vůní eukalyptu nebo tymiánu i pravidelné masáže hrudníku s mastmi tohoto typu. Jejich slabým místem jsou totiž právě plíce a průdušky, takže se musí udržovat v teple a vyhýbat se všem, kdo jen trochu pokašlávají. Ideální jsou cviky na posílení a otevření hrudníku, které jsou navíc vhodné i na zpevnění paží – další oslabenou oblast Blíženců.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Nervózní Raci by v následujícím období měli rozhodně vsadit na mátové čaje, například s příměsí skořice, které jsou vhodné na žaludek. Právě ten totiž u nich velmi rychle schytá každou virózu, která se okamžitě projeví na trávení. Vhodnou prevencí je zavedení stabilního a pravidelného jídelníčku plného lehce stravitelných jídel, která žaludku odlehčí a posílí ho. Jakkoli se to lehce řekne a hůře dělá, měli by Raci hlavně zůstat v klidu. Stres je pro ně ohromně nebezpečný a jsou pak k chorobám náchylnější než jiná znamení.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi by v rámci prevence měli hezky rychle vyřadit z jídelníčku tučná a těžká jídla, protože cholesterol rozhodně není jejich přítel. Trpí také na choroby srdce. Ze sportu je pro ně rozhodně vhodné lehčí kardio, při kterém se prohřejí, ale nepřepínají. Kromě toho je pro ně ideální také jóga, pilates a další protahovací cvičení, zvláště pokud mají sedavé zaměstnání. Častěji než jiné je postihují bolesti zad, které se lehko zvrhnou v celkové zablokování či vyhřezlé plotýnky. Záda je tedy třeba posilovat, masírovat, a v rámci prevence i pravidelně prohřívat.

Foto: astarot, Shutterstock.com

Na podzim zapomeňte na hamburgery a další fastfood a raději odlehčete jídelníčekFoto: astarot, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny by rozhodně měly do svého jídelníčku ve zvýšené míře zařadit kurkumu, oregano a možná trochu překvapivě také špenát. Tyto potraviny intenzivně podporující činnost slinivky břišní, která je pro toto znamení poněkud riziková. Kromě toho je potřeba zaměřit se na správnou funkci střev a preventivně nasadit laktobacily – jakmile je jejich imunita totiž oslabená, projeví se to nejčastěji právě v trávicím traktu. Mátové čaje a strava bohatá na vlákninu by proto měly být samozřejmostí.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Vahám se zejména na podzim a v zimě velmi často vrací problémy s močovým měchýřem a ledvinami, které je mohou pěkně potrápit. Rozhodně by měly nasadit brusinky, pod triko dlouhou košilku a nenechat se nikde ofouknout. Záněty močového měchýře nejsou nic příjemného, a ačkoli antibiotika většinou zaberou rychle, nikdo je do sebe nechce ládovat pravidelně. Pokud se navíc dostane infekce až do ledvin, je zaděláno na problém. Pravidelný pitný režim je nezbytnou součástí prevence!

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Podobně jako Váhy trpí i Štíři na problémy s močovým měchýřem a brusinky by tak u nich měly být na pořadu dne. Dámy tohoto znamení jsou choulostivější v oblasti ženských orgánů a v okamžiku oslabené imunity se hned dostavují nejrůznější infekce. Správné prodyšné prádlo by mělo být jasnou volbou, stejně jako neparfémované mýdlo, vyhýbání se příliš horké vodě a nulový pobyt v mokrých plavkách po odchodu z bazénu. Do jídelníčku je vhodné zařadit co nejkvalitnější bílkoviny.

Foto: Kalabi Yau, Shutterstock.com

Brusinky udělají dobře nejen Vahám a Štírům, ale podpoří močové cesty každého jedinceFoto: Kalabi Yau, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci by se v tomto období měli vyhýbat alkoholu – jejich slabým bodem jsou játra a není třeba je ještě více zatěžovat. Kromě toho je pro ně vhodnou prevencí pravidelný sport a protahování svalů zejména v dolní části zad a nohou. Vhodným pohybem je chůze nebo jízda na kole, které jim pomohou rozhýbat i problematické kyčle. V pokročilejším věku by se měli vyhýbat přílišné námaze těchto kloubů, je u nich totiž větší riziko vzniku artrózy.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi by se měli zaměřit na posilovací cvičení v oblasti zad a páteře, která je jejich krizovou oblastí. Mají často sklony hrbit se a kroutit, hrozí u nich vyhřezlé plotýnky. Měli by tedy jednat dříve, než bude pozdě. Pravidelně cvičit a protahovat tuto oblast, chodit k fyzioterapeutovi nebo jinému odborníkovi. Také by se měli zaměřit na čištění zubů, protože právě zuby jsou oblastí, kde se prokážou zdravotní problémy jako první – trpí na zvýšenou kazivost i záněty dásní.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Možná to bude znít banálně, ale Vodnáři by v rámci prevence všeho zlého měli investovat v první řadě do kvalitních bot se zpevněným kotníkem – jakožto věční zakopávači často skončí s podvrtnutým kotníkem či výronem. Kromě toho by měli omezit slazené perlivé nápoje a naopak pít daleko víc vody a neslazených čajů, nenosit příliš upnuté oblečení a zařadit do jídelníčku více ořechů semínek. Tím zapracují i na lymfatickém oběhu, který je jejich slabinou. Pomůžou i speciální potravinové doplňky.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby mohou mnoho svých zdravotních problémů vyřešit masáží reflexních bodů na chodidlech – to je pro ně velmi citlivá oblast, o kterou je u nich třeba velmi intenzivně pečovat. Navíc často trpí na ledové nohy, ačkoli jim je jinak teplo. S chladnějším obdobím jsou tedy hřejivé ponožky nezbytnou součástí každého dne. U Ryb je navíc riziko chorob spojených s oběhovým systémem, spíše jde o problémy žilní, jako je trombóza či křečové žíly. Proto pod ponožky je dobré navléknout i kompresní punčochy. Dostatek protahování a pohybu Rybám jen prospěje.

Načítám