Hlavní obsah

Z ovsa zkuste nejen vločkovou kaši, ale i otruby a vlákninu

Foto: Vladislav Noseek, Shutterstock.com

Foto: Vladislav Noseek, Shutterstock.com

Reklama

Oves patří mezi nejzdravější zrna na světě a dá se konzumovat nejen jako snídaňové kaše. Doplní energii, pročistí střeva a na dlouho vás zasytí, takže je oceníte i při hubnutí.

Článek

Ovesné vločky obsahují celou řadu živin, zejména vitaminy B, vápník, železo, mangan a selen. Jsou také bohatým zdrojem vlákniny a díky komplexním sacharidům nadlouho zasytí. 100 g ovesných vloček obsahuje i 13 gramů bílkovin a jen 386 kcal, přitom stejné množství slazeného müsli může mít i o sto víc.

„Můžete je použít do snídaňových kaší, mug caků, palačinek, ale i při přípravě slaných pokrmů, do různých placiček, karbanátků, burgerů, nebo si z nich můžete udělat i těsto na pizzu,“ doporučuje Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

Ovesné kaše pro start dne

Kaše z ovesných vloček poslouží jako sytá snídaně. Ve spěchu se můžete spolehnout na předpřipravené instantní směsi nebo si zkuste připravit overnight ovesnou kaši: do misky dejte 30 g vloček, přilijte 1/4 litru mléka či rostlinného nápoje a nechte přes noc uležet v lednici. Lze přidat chia semínka, oříšky, skořici či sušené ovoce. A když potřebujete něco na zahřátí, můžete ovesnou kaši zapéct 20 minut v troubě.

Vločkové polévky večer zasytí

Hodí se i při přípravě polévek. „Ovesné vločky polévku zahustí, zjemní, skvěle v ní chutnají a dodají pocit sytosti,“ říká Monika Ryglová. Zahustíte jimi jednoduché zeleninové vývary, a když vločky předem nasucho opražíte na pánvi, získají příjemnou oříškovou vůni. Vždy je vařte 20 minut. Díky vysokému podílu vlákniny vločky snižují glykemický index jídla a stabilizují hladinu cukru v krvi.

Foto: Vladislav Noseek, Shutterstock.com

Ovesná kaše nemusí být vařená, vločky stačí namočit přes nocFoto: Vladislav Noseek, Shutterstock.com

Ovesné mléko jako zdroj živin

Na popularitě získávají rostlinná mléka. Ovesný nápoj na rozdíl od skutečného mléka neobsahuje tolik bílkovin ani vápníku, ale ani laktózu a cholesterol. Své místo najde v jídelníčku lidí, kteří nedokážou trávit klasické mléko, i těch, kdo hledají rostlinné alternativy. Před nákupem si pročtěte složení, některé ovesné nápoje mají zbytečně vysoký obsah cukru nebo nízký podíl vlákniny. Jak vyrobit ovesné mléko doma? 100 g vloček zalijte 1/2 l vody a hodinu namáčejte, poté slijte, vločky dejte do mixéru, zalijte 1/2 l čerstvé vody, důkladně rozmixujte a přeceďte přes plátýnko. V lednici vydrží tři dny.

Foto: etorres, Shutterstock.com

Ovesný nápoj není s mlékem srovnatelný co do obsahu živin, ale má zase jiné výhodyFoto: etorres, Shutterstock.com

Ovesné otruby pro jarní detox

Chcete podpořit detox? Dejte si ovesné otruby – slupky z ovsa. Lze je přidat do kaše, jogurtu, mletého masa nebo přimíchat k mouce při sladkém i slaném pečení. „Obilné otruby jsou bohatý zdroj vlákniny a použití při domácím pečení je velice jednoduché,“ upozorňuje Ivana Kabelková, výživová poradkyně programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan. Doplní vitaminy skupiny B, železo, draslík, cenné polyfenoly a antioxidanty, takže pomáhají předcházet kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním. Dále uleví při zácpě, hemoroidech, pálení žáhy a pomohou s detoxikací tlustého střeva. Denně stačí jedna lžíce otrub, 100 g dodá 353 kcal. Jsou skvělé i pro hubnutí, protože tlumí chutě na sladké a záchvaty hladu.

Ovesná vláknina pro hubnutí

Koupit můžete i ovesnou vlákninu v prášku. Stačí ji smíchat s vodou a vypít, lze ji ale přidat i do smoothie, jogurtu nebo do jídla. Prospívá peristaltice střev a vyprazdňování, dává pocit plnosti, a tedy pomáhá při hubnutí. Co vám hrozí při nedostatku vlákniny?

Ovesná koupel pro zdravou kůži

Oves má skvělé účinky nejen jako jídlo. Otruby i vločky můžete přidat do koupele, a získat tím hojivou lázeň. Zmírňuje svědění při ekzémech i opruzeninách a na suché kůži vytváří ochranný film zadržující potřebnou vlhkost. 250 gramů otrub zalijte litrem vařící vody a nechte půl hodiny louhovat. Tekutinu pak přeceďte přes sítko a přidejte do koupele, ve vodě byste měli strávit alespoň 15 minut. Úžasná je i omlazující pleťová maska s tvarohem a vločkami.

Reklama

Načítám