Hlavní obsah
3,3
(56)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

V létě mi kamarádi pokládají jednu otázku častěji než jiné: „Nemáš nějaký dobrý recept na cuketu?“ Všem teď doporučuji zkusit tyhle cuketovo-bramborové smaženky inspirované indickou kuchyní. Voňavé koření jim dodává orientální jiskru a i starší povadlá cuketa v nich chutná báječně.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Budete potřebovat
  • 1 cuketa
  • 2 brambory
  • 80 g cizrnové mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky kari koření
  • 1/2 oleje na smažení
Na mátový dip
  • 200 g plnotučného jogurtu
  • 3 snítky čerstvé máty
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka mletého římského kmínu
K podávání
  • 1/4 lžičky drceného chilli
  • 3 snítky čerstvého koriandru
Článek

Postup

01.

Středně velkou cuketu (cca 20–22 cm) a středně velké brambory nakrájejte na velmi tenké plátky nebo na jemné hranolky velké asi jako sirka, tzv. julienne – práci vám usnadní speciální struhadlo na julienne.

Tip: Mladší cuketu ze zahrádky a nové brambory nemusíte před přípravou loupat.

02.

Nakrájenou zeleninu dejte do mísy, prosypejte ji cizrnovou moukou (nemusíte ji ani vážit, přidejte zhruba půl hrnku), osolte, opepřete a přidejte kari koření. Rukou zlehka a pečlivě promíchejte, aby se všechny kousky zeleniny obalily moukou i kořením.

Tip: Místo vajec a mouky se přidává  cizrnová mouka. Je bezlepková, má vyšší obsah bílkovin i vlákniny a méně sacharidů než pšeničná mouka, ale hlavně skvěle chutná a dobře pojí. Zkuste z ní i vynikající cizrnové placky anebo nejlepší cibulový koláč.

03.

Postupně po lžících přidávejte vodu (podle toho, kolik vody obsahuje zelenina, by vám mělo stačit 5–8 lžic), dokud se nevytvoří husté lepivé těstíčko, které udrží zeleninu jakžtakž spojenou. Cílem jsou střapaté zeleninové placičky spojené malým množstvím těsta.

04.

V hlubší pánvi rozpalte olej na vyšší (ne však nejvyšší, stupeň 8 z 10) teplotu. Z těsta odebírejte lžící kousky, pokládejte je do rozpáleného oleje a ihned hřbetem lžíce zploštěte na placky. Krátce osmažte z obou stran dohněda a dokřupava, potrvá to jenom pár minut. Nechte chvíli odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách a ihned podávejte.

05.

Před podáváním posypejte podle chuti drceným chilli a čerstvým koriandrem a přidejte misku svěžího a chladivého mátového dipu: na ten stačí vložit do mixéru všechny ingredience a krátce rozmixovat.

Reklama

Související témata: