Hlavní obsah

Co jíst v létě? Přirozené superpotraviny dokonale osvěží, posílí imunitu a hodí se i do diety

Foto: Gutesa, Shutterstock.com

Foto: Gutesa, Shutterstock.com

Co jíst v horkých letních dnech? Sáhněte po potravinách, které pomohou regulovat tělesnou teplotu, příjemně ochladí a prospějí imunitnímu systému. Tady jsou tipy na potraviny a nápoje plné vitaminů a živin, díky nimž se budete cítit skvěle třeba i ve spalujícím vedru.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Letní slunce přináší radost a zlepšuje náladu, ale může také způsobit nepříjemné zdravotní problémy, jako je zvýšená únava, nadměrné pocení, pocity malátnosti, dehydratace, nebo dokonce úžeh. Skvělým způsobem, jak se cítit lépe i v úmorném horku, je zařadit do jídelníčku ochlazující potraviny a nápoje, které tělo hydratují, jsou plné vitaminů, minerálů a antioxidantů. Které to jsou?

Vodní meloun

Bez melounu to v létě snad ani nejde! Potěší chuťové pohárky, a navíc příjemně ochladí. S téměř 92 % obsažené vody je právě vodní meloun dokonalý zdroj tekutin. Kromě toho je nabitý vitaminy C a A a antioxidantem lykopenem, který působí preventivně proti rakovině i kardiovaskulárním chorobám. Melouny jsou též bohaté na hořčík, selenzinek, tedy minerály, které snižují záněty a neutralizují volné radikály.

Kokosová voda

Čerstvá kokosová voda je ideální letní drink – hydratuje a dodá tělu energii, vitaminy i minerály. Je přirozeně sladká a osvěžující, tudíž jde o skvělou alternativu ke slazeným nápojům a limonádám. Obsahuje elektrolyty (draslík, fosforsodík), které jsou důležité pro udržení hydratace, a také antioxidanty, aminokyselinyenzymy.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Vychlazená kokosová voda skvěle hydratuje a je plná vitaminů i minerálůFoto: New Africa, Shutterstock.com

Salátová okurka

Okurka, další letní superstar, obsahuje až 95 % vody, což z ní dělá fantastickou volbu pro lehkou a osvěžující svačinu. Salátové okurky jsou zdrojem draslíku, který je důležitý pro doplňování elektrolytů ztracených potem. Vychutnejte si plátky okurky s citronovou šťávou nebo čerstvou mátou, případně ji přidejte do salátů či sendvičů. Příjemně vás ochladí studená polévka gazpacho.

Cuketa

Díky vysokému objemu vody a nízkému obsahu kalorií je to ideální pokrm pro letní dny. Cuketa se může pochlubit množstvím živin, jako jsou vitaminy C, B a A a minerály hořčík, vápník, draslíkfosfor, a rovněž vysokým podílem vlákniny pro zdravá střeva. V kuchyni má cuketa téměř univerzální využití, dá se připravit na spoustu způsobů: grilovat, péct, smažit i dusit, vynikající je i čerstvá do salátů či studených polévek.

Citrusy

Grapefruity, pomeranče, pomelo, kumquaty, citrony a limetky dodají velkou dávku vitaminu C pro podporu imunity a udržení dobré nálady. Obsahují také vitaminy skupiny B (důležité pro zdraví pokožky a nervového systému), vitamin E (chrání buňky před poškozením volnými radikály), draslík, vápník, flavonoidy (protizánětlivé a protirakovinné účinky) a vlákninu pro bezproblémové trávení. Z citrusů lze udělat osvěžující salát či smoothie či vymačkat šťávu a dát si ji s pár kostkami ledu.

Listová zelenina

Špenát, kapusta, hlávkový či ledový salát a další listová zelenina jsou plné vody a esenciálních živin. Jsou skvělým způsobem, jak dodat tělu tekutiny, vitaminy, minerály i vlákninu. Obsahují vitaminy C, A, E a K, kyselinu listovou (důležitou pro krvetvorbu a správnou funkci nervového systému), betakaroten, lutein (chrání oči a pokožku) a hořčík, díky čemuž mají protizánětlivé účinky a můžou pozitivně působit jako prevence chronických onemocnění. Užijte si listovou zeleninu v salátech, plněných wrapech, sendvičích nebo ji přidejte do snídaňového smoothie.

Foto: natalia bulatova, Shutterstock.com

Listová zelenina má protizánětlivé účinky a pozitivně působí na krvetvorbu i nervyFoto: natalia bulatova, Shutterstock.com

Bobulovité ovoce

Jahody, maliny, borůvky, ostružiny nebo rybíz jsou opravdovým letním pokladem. Jsou totiž velmi bohaté na antioxidanty, vitaminy C, B, A a K a minerály (vápník, železo, hořčík, mangan, zinek, fosfor, draslík). Dopřejte si je plnými hrstmi, posilují obranyschopnost, pomohou proti únavě a vyčerpání a pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. V letním horku rychle osvěží, dejte si je nejlépe čerstvé, případně si je ke svačině můžete rozmixovat s jogurtem nebo tvarohem.

Bílý jogurt

Přírodní jogurt obsahuje probiotika, prospěšné bakterie, které napomáhají při trávení a udržují zdravou střevní mikroflóru (čímž zároveň posilují imunitní systém), je bohatý na vápníkbílkoviny. Dejte si ho samotný, společně s čerstvým ovocem, přidejte jej do smoothie nebo z něj připravte salátový dresink.

Zelený čaj

Zelený čaj je, díky vysokému obsahu antioxidantů, prospěšný pro udržení zdraví celého organismu. Podporuje imunitní systém, hydratuje, pomáhá chránit srdce, cévy a buňky před poškozením, dodává energii, zlepšuje soustředění a přispívá k udržení optimální tělesné hmotnosti. Vychutnejte si ho vlažný nebo vychlazený, dochutit jej můžete plátky citronu a pomeranče i lístky čerstvé meduňky nebo máty.

Načítám