Hlavní obsah

Přidáním strouhané cukety do bábovky vyhrajete hned na několika frontách: těsto bude nádherně vláčné, moučník tak trochu odlehčíte a ještě v sezoně získáte další způsob, kam tuto dietní zeleninu „schovat“.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 3/4 hrnků rostlinného oleje
  • 1/2 hrnků hnědého přírodního cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 hrnků kakaa
  • 3 ks vejce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 hrnky cukety
  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 1 tabulka mléčné čokolády
  • 1 hrst ořechů
Článek

Postup

01.

Dvě až tři menší cukety najemno nastrouhejte a v cedníku z nich vymačkejte vodu. Tu ale nevylévejte, těsto s její pomocí pak trochu zředíte.

02.

Olej nebo rozpuštěné máslo prošlehejte s cukrem (máte-li raději sladší moučníky, klidně cukr přidejte), skořicí, kakaem a solí. Vmíchejte vajíčka, citronovou kůru, mouku a sodu.

03.

Přidejte cukety a podle potřeby zřeďte trochou vymačkané šťávy. Těsto by mělo být spíše tužší jako videu.

04.

Nakonec vmíchejte nahrubo nasekanou oblíbenou čokoládu a ořechy.

05.

Pečte ve vymazané a vysypané formě při 180 °C asi hodinu, nebo až je špejle po zapíchnutí do těsta po vytažení suchá. Nechte 15 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte a případně pocukrujte.

Cukety, kam se podíváš

Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.

Chybí vám nějaká třešnička na bábovce? Přidejte polevu! Ať už zvolíte poctivou čokoládovou, originální vaječňákovou, nebo snadnou vanilkovou, nešlápnete vedle!

Načítám