Článek
Postup
01.
Dvě až tři menší cukety najemno nastrouhejte a v cedníku z nich vymačkejte vodu. Tu ale nevylévejte, těsto s její pomocí pak trochu zředíte.
02.
Olej nebo rozpuštěné máslo prošlehejte s cukrem (máte-li raději sladší moučníky, klidně cukr přidejte), skořicí, kakaem a solí. Vmíchejte vajíčka, citronovou kůru, mouku a sodu.
03.
Přidejte cukety a podle potřeby zřeďte trochou vymačkané šťávy. Těsto by mělo být spíše tužší jako videu.
04.
Nakonec vmíchejte nahrubo nasekanou oblíbenou čokoládu a ořechy.
05.
Pečte ve vymazané a vysypané formě při 180 °C asi hodinu, nebo až je špejle po zapíchnutí do těsta po vytažení suchá. Nechte 15 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte a případně pocukrujte.
Cukety, kam se podíváš
Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní
Chybí vám nějaká třešnička na bábovce? Přidejte polevu! Ať už zvolíte poctivou čokoládovou, originální vaječňákovou, nebo snadnou vanilkovou, nešlápnete vedle!