Hlavní obsah

Cuketové placky s ovesnými vločkami

Hodnocení:
(28)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Celé léto a ještě notný kus podzimu je ve znamení cuket. Tahle skvělá zelenina se dá přidat prakticky do čehokoliv a vždycky to stojí za to! Placky patří k oblíbeným receptům z tohoto zeleného pokladu, my jsme je tentokrát udělali s ovesnými vločkami.

Ingredience pro:
2 porce
Na placky
  • 1 cuketa
  • 1 vejce
  • 3 lžíce jemných ovesných vloček
  • 1/2 cibule
  • sůl
  • 1 snítka citronového tymiánu
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • muškátový oříšek
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • máslo na smažení
K podávání
  • 100 g bílého jogurtu
  • sůl
  • 1/4 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 hrst klíčků
Článek

Postup

Krok 1: Cuketu omyjte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte vejce, ovesné vločky a jemně nakrájenou cibuli a nechte asi 5 až 7 minut odležet, aby vločky provlhly.

Krok 2: Přidejte všechno koření, tedy sůl, citronový tymián (stačí i obyčejný), trošku citronové kůry, špetku muškátového oříšku a utřený česnek

Krok 3: Vše promíchejte a podle potřeby přidejte ještě trochu mouky, až vznikne jednolité těstíčko hezky držící pohromadě ideální konzistence je podobná jako u bramboráků.

Krok 4: V pánvi rozehřejte máslo a do rozpáleného tuku lžící klaďte hromádky, které vždy rozetřete na placku. Smažte z každé strany asi 2 až 3 minuty dozlatova. Usmažené placky nechte okapat od přebytečného tuku na mřížce nebo je osušte papírovým ubrouskem.

Krok 5: Bílý jogurt smíchejte se solí (tou spíš nešetřete), římským kmínem, a pokud máte rádi svěžejší chutě, přidejte i trochu citronové šťávy.

Krok 6: Placky podávejte s jogurtovým dipem a zeleninovými klíčky já jsem zvolila řepové, které mají krásnou barvu a svou chutí cukety perfektně doplní.

Zeleninové placky jde dělat na milion způsobů a na podzim, kdy je sklizeň spousty skvělé zeleniny, placky (a polévky) vyhlašujeme jídlem sezony. Zkuste třeba tyhle řepové karbanátky se sýrem, výborné jsou i mrkvové se sýrem feta nebo ty karbanátky z kapusty. A pokud byste přece jen rádi zůstali u cuket, tak placky v barmském stylu rozhodně stojí za vyzkoušení!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek