Hlavní obsah

Croissanty jsou nejlepší čerstvé, ale co když vám nějaký zbude? Známe deset způsobů, jak je využít

Foto: MaraZe, Shutterstock.com

Foto: MaraZe, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Croissanty, křehké francouzské rohlíky, se staly nepostradatelnou součástí našich snídaní a svačin. Co ale dělat, když vám zbude nějaký ten kousek? Rozhodně ho nevyhazujte, i když už není vláčný. Nechte se inspirovat našimi tipy a přineste do své kuchyně nové vychytávky a recepty.

Článek

Také milujete croissanty? Není divu! Toto francouzské pečivo je plné chutí a také má zajímavou historii. První croissant totiž vůbec nepochází z Francie, ale jde o Kipferl, sladký rohlík připomínající loupák. Ten se od 13. století vyráběl v Rakousku a poté, až v roce 1839, se přesunul do Paříže. Rakouský důstojník August Zang tam založil vídeňskou pekárnu, kde vyráběl krajové speciality, včetně sladkých rohlíků Kipferl a bílého vídeňského chleba.

Francouzští pekaři byli těmito pochoutkami nadšení a vytvořili si svou vlastní verzi a pojmenovali ji – croissant. Název získalo pečivo díky svému typickému tvaru, croissant znamená ve francouzštině srpek nebo půlměsíc. Od té doby se staly oblíbenou součástí snídaní a svačin po celém světě, a tak není divu, že občas se jich koupí domů víc, než se dá sníst.

Co se zbylými croissanty

Samozřejmě jsou nejlepší čerstvé, ale co s nimi, když už nějaký zbude a začne „gumovatět“? Bylo by přece škoda ho vyhodit. Pojďte se podívat, jak je využít, a ještě si pochutnat. Třeba jich příště z obchodu naschvál vezmete o pár kusů víc.

1. French toast s nádechem elegance

Znáte tradiční francouzský toast? Přidejte mu luxusní nádech tím, že použijete croissantové plátky. Stačí je namočit do směsi vajec a mléka, osmažit na pánvi a posypat cukrem nebo ovocem.

2. Žemlovka v moderním hávu

Někým milovaná, jiným nenáviděná. To je klasická jablečná žemlovka. Zkuste ale oschlou veku nahradit croissantem a hned jde o úplně jiný pokrm.

3. Croissantový chlebíček

Nakrájejte croissanty na plátky a potřete je oblíbenými pomazánkami. Můžete je také nazdobit jako české chlebíčky.

4. Jablečný dezert

Nakrájejte croissanty na kousky a smíchejte s kousky jablek, skořicí, vejcem a trochou cukru. Zapečte a podávejte s kopečkem zmrzliny.

5. Sendviče a panini

Velká výhoda croissantů je, že ladí stejně dobře se sladkou i slanou náplní. Proč je ale ještě nezapéct? Toasty a panini miluje každý, ale z croissantu je zkusil jen málokdo. Jaká chyba!

6. Nádivka

Ať už s masem, nebo bez masa, croissantová nádivka bude skvělá. Díky máslu v těstě jí dodá toto pečivo na vláčnosti a zvýrazní ostatní chutě.

7. Krutony

Croissant nakrájejte na malé kostičky a opečte je – bez problémů to jde na suché pánvi. Vzniklé krutony použijte do polévky nebo salátu.

8. Zahustit polévku

U polévek ještě zůstaneme. Stejně jako se do guláše dává pro lepší konzistenci kousek chleba, to samé můžete udělat s croissantem v krémových polévkách. Stačí ho jen natrhat na menší kousky a vhodit do hrnce, pečivo se rozpustí a polévku nádherně zahustí.

Strouhanka na knedlíky

Ovocné knedlíky s posypkou? Proč ne! Zkuste tu croissantovou. Připravte ji stejným způsobem jako klasickou strouhanku.

Jak zabránit tvrdnutí

Stále nejvíc milujete croissanty jako právě vytažené z trouby? Aby zůstaly čerstvé, uchovávejte je ve vzduchotěsném obalu nebo igelitovém sáčku. Můžete je také zamrazit a před podáváním nechte rozmrazit při pokojové teplotě nebo je rychle ohřát v troubě.

Upečte si croissanty doma, poradíme vám postup. Pro ty, co se nechtějí dělat se složitějším receptem, máme variantu z listového těsta nebo klasický kynutý loupák.

Načítám