Hlavní obsah

Plán vánočního pečení: Kdy je čas na perníčky a další druhy?

Foto: MCMartinezSotillos, Shutterstock.com

Foto: MCMartinezSotillos, Shutterstock.com

Reklama

Cukroví je nedílnou součástí českých Vánoc a jeho vůně linoucí se snad z každé kuchyně neodmyslitelně patří k předvánoční atmosféře. Receptů určitě máte spoustu a my vám dnes poradíme, jak si pečení rozvrhnout a mít tak hotovo v klidu a včas. A k tomu vás naučíme pár šikovných triků, jak si práci zjednodušit.

Článek

Některé druhy cukroví je dobré nechat odležet, jiné je lepší dělat až na poslední chvíli, další je potřeba těsně před Štědrým dnem naplnit. Víte, jaké cukroví patří do té které kategorie? Bojíte se, že to všechno nestihnete, protože na pečení máte čas jen o víkendech? Nestrachujte se. Poradíme vám, jak si prosincové víkendy zpříjemnit pečením tak, aby to všechno perfektně klaplo a vy jste letos zůstali v klidu!

Co dělat hned teď

Nebojte, ještě dnes vás do začátku pečení nepoženeme. V klidu si promyslete, jaké druhy chcete letos vyrobit, a udělejte si rozpis. Ideální je tabulka: v řádcích si rozepište suroviny, které potřebujete dokoupit, ve sloupcích jednotlivé druhy a na závěr jednoduše sečtěte: takhle bude vypadat váš nákup.

Dobře zhodnoťte svoje časové možnosti. S lecčíms vám pomohou větší děti, někde se rád zapojí i partner. Jestliže můžete péct opravdu jen o víkendových odpoledních, protože dopoledne se vaří a někdy se také uklízí, je nesmysl snažit se mít hotových 30 druhů.

S jakou časovou náročností byste měli při plánování počítat, abyste se nedostali do stresu? Příprava jednoho plechu (plnění formiček třeba na pracny, válení těsta a vykrajování) trvá podle náročnosti cukroví zhruba půl hodiny, plech cukroví se obvykle peče osm až dvanáct minut.

Znáte jednoduchý trik, jak si ušetřit práci se zaděláváním různých těst? Udělejte několik druhů ze stejného těsta a pouze vykrájejte jiné tvary a hodně rozdílně je nazdobte (recept na univerzální těsto na cukroví). Z lineckého těsta tak kromě klasiky můžete udělat stromečky s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou, kytičky s máslovým krémem a cukrovou polevou atp.

Začněte perníčky

Kdybyste s něčím přece jen chtěli začít dnes, tak vězte, že je ideální čas zadělat těsto na perníčky. To byste totiž měli nechat v lednici uležet alespoň dva dny. Napečené perníčky naskládejte do krabice, přidejte k nim na poloviny překrojená jablka a uložte na chladné a vlhké místo, nejlepší jsou sklepy, komory a kryté balkony. Během následujících dnů se krásně rozleží a změknou. Nezapomeňte, že i zdobení cukrovou polevou nějakou chvíli zabere. Pokud jste to ještě nikdy nedělali, tak věřte, že i pár plechů perníčků může zabrat klidně celé odpoledne. Práce s cukrovou polevou není jednoduchá a chce to „mít to v ruce“.

Foto: el lobo

Perníkové těsto by se mělo odležet a upečené perníčky také, aby změklyFoto: el lobo

Co dělat 1. adventní víkend? Rohlíčky, pracny

Přípravu na víkendové pečení lze provést už v týdnu – zadělejte těsta. Buď všechna naráz, nebo je připravujte po jednotlivých týdnech podle toho, na co se zrovna chystáte. Těsta by měla být vždy aspoň několik hodin odleželá – platí, že čím déle, tím lépe. Průměrné zdatné kuchařce zadělání jedné dávky těsta nezabere víc než 15 minut, je to ale fyzicky náročné na ruce, takže počítejte i s odpočinkem. Tento krok samozřejmě urychlíte využitím elektrického robota, který udělá těžkou práci za vás.

Tento víkend byste se měli pustit do vanilkových rohlíčků, pracen a dalších „suchých“ druhů (tedy bez krémů, marmelád a náplní), kterým svědčí dlouhé provlhnutí. Minimálně začít byste měli i s druhy plněnými marmeládou, jako je linecké a jeho různé obměny, ořechové sušenky podobné lineckému atd. Když nestihnete vše o víkendu, marmeládové druhy byste měli dopéct nejpozději v týdnu.

Osvědčený postup je připravit si všechny plechy a pak teprve začít péct. Kdo už někdy pekl, dobře ví, že u cukroví jde o každou minutu – stačí jedna navíc a celý plech může být spálený na uhlí. Takže když máte plechů dost, budete mít dostatek času sledovat hodinky (a u toho třeba uklidit kuchyni, nebo ještě lépe v klidu vypít kávu).

Co dělat 2. adventní víkend? Plněné ořechy a slepovat

Vrhněte se na plněné ořechy, išelské cukroví a vše, co ještě nemáte upečeno – chybět už by vám měly jen druhy plněné krémem a cukroví, které se tlačí strojkem (strojkové cukroví). V polovině prosince je ideální čas začít s plněním marmeládových druhů, aby se do svátků dobře rozležely a chutě se propojily. Lépe se vám budou mazat provlhlé sušenky – čerstvě vytažené z trouby mají tendenci se lámat, ale pokud plánujete méně druhů a marmeládou plněné cukroví pečete až teď, samozřejmě to nevadí. Jen počítejte s o něco větším odpadem v podobě rozlámaných kousků, které pak můžete použít při výrobě různých nepečených druhů nebo jako tolik oblíbené ochutnávky. S posypem moučkovým cukrem ještě vydržte, ten by stejně jen zvlhnul a moc okrasy by neudělal.

Foto: kaprik, Shutterstock.com

Malý trik na mazání: Pokud budete nanášet marmeládu nožem, nejprve ji zahřejte v rendlíku. Na cukroví pak bude krásně lesklá a lépe se s ní pracujeFoto: kaprik, Shutterstock.com

Máte-li horní díly například lineckého s dírkou (jako na fotografii), je lepší je mazat nožem. Když budete spojovat dvě stejné sušenky, je nejjednodušší marmeládu dát do igelitového cukrářského sáčku s úzkou špičkou a polovinu jím jednoduše naráz naplnit – pak stačí prostě jen přilepit druhou polovinu. Sáček by měl být opravdu z igelitu – marmeláda se z klasických látkových špatně vymývá a starší kus může i prosakovat. Marmeláda k plnění by měla být hladká, bez kousků – ucpávaly by sáček. Ideálně se vyhněte i malinové, semínka v ní musíte oddělit pasírováním, jinak by v chuti nepříjemně překážely.

Co dělat 3. adventní víkend? Čas na polevy a krémy

Vánoce jsou za týden tady, a jestli jste dodrželi všechna pravidla, máte je, minimálně s pečením cukroví, na háku. Můžete ještě dodělat kokosky či sněhové cukroví. Právě teď je ideální začít připravovat máslové krémy a plnit poslední nekompletní druhy. Klasický máslový krém (tedy máslo vyšlehané s cukrem, případně ořechy, kakaem, marmeládou a dalšími podobnými přísadami) při uložení v chladu bez problémů vydrží až do začátku ledna. Pozor ale na krém dělaný z másla a pudinku, ten totiž obvykle nepřežije (ani při správném skladování) déle než sedm až deset dní. 

Možná máte ještě některé druhy nenazdobené polevami a posypkami – to je další věc, kterou byste měli ještě tento víkend zvládnout, abyste měli od pečení klid. Máčení jednoho plechu cukroví v polevě vám zabere zhruba 20 až 30 minut, sypat ozdoby ale musíte vždy na ještě tekutou, nezatuhlou čokoládu! Jak připravit tu nej čokoládovou polevu?

Co dělat 4. adventní víkend? Nepečené cukroví

Poslední volné dny před Štědrým dnem je doba zaslíbená nepečenému cukroví. Na to ze zbytků už máte všechny polámané kousky a zbylé krémy kompletní, někdo si rád vyhraje i s druhy jako vosí hnízda. Kdybyste je dělali zbytečně brzo, měly by tendenci vysychat. Anebo zkuste tipy z článku Cukroví na poslední chvíli: 4 druhy, kterými oslníte.

Pokud vám došla inspirace na vánoční dekorace, nebo nevíte, co koupit blízkým za dárky, nahlédněte do našeho vánočního speciálu. Tam najdete vše na jednom místě, dokonce i další vánoční recepty.

Reklama

Načítám