Hlavní obsah

V únoru se mazlete, v květnu líbejte, v říjnu nevylezte z postele: Kalendář lásky po měsících

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebuje váš vztah víc než jen romantické nápady? Aby vám láska vydržela, pečujte o ni po celý rok, měsíc za měsícem. Tento roční vztahový kalendář chce posílit pouto mezi partnery a o vztah se postará na všech úrovních.

Článek

Zamilovat se do někoho není nijak náročné. Ale co dál? Když vědci na Univerzitě Ludwiga Maximiliana v Mnichově požádali 3 000 lidí ve věku od 25 do 41 let, aby ohodnotili kvalitu svého sexuálního života, vyšlo najevo, že okamžik největší spokojenosti se sexuálním životem je na hranici jednoho roku od začátku vztahu. A v této době zaznamenává trhliny i samotná láska. S tím se ovšem dá něco dělat. Začněte s obnovou partnerství či vybudováním jeho silných základů teď hned!

1. Všímavý leden

Leden je měsíc rozchodů. Lidé jsou vyčerpaní z Vánoc, jejich peněženky zejí prázdnotou a svoji špatnou náladu často přenášejí na partnera. Problém je i to, že se odcizují vinou moderních technologií. Proto to letos zkuste jinak: žádné notebooky, telefony ani bzučící chytré hodinky, pokud jste jako pár o samotě. Bavte se spolu, ne s přáteli na sociálních sítích. A po práci se jděte spolu třeba projít a dělejte to tak minimálně do konce tohoto měsíce. Je totiž těžké se s partnerem skutečně spojit, když jste při konverzaci roztržití. Nemáte-li čas, vsaďte na párové rituály před spaním!

2. Mazlivý únor

Páry, které i po delší době bývají hluboce zamilované, vědí, jak zůstat na příjmu. Vyprávějí si vtipy, navzájem se škádlí a zůstávají tak „v obraze“. I prostřednictvím dotyků. Jelikož v únoru slaví svátek svatý Valentýn, věnujte se fyzičnu, objímejte se, držte se za ruce a vzájemně si masírujte ztuhlé svaly. Třeba masáž nohou je extrémně relaxační a účinná!

3. Svěží březen

20. března začíná astronomické jaro – je jarní rovnodennost. Příroda se probouzí a vy můžete s ní. Pohrajte si s denní dobou a změňte načasování schůzek. I když vy ani váš partner nejste žádní skřivani, věřte, že lahodnou snídani ocení každý. Přivstaňte si a vyrazte někam, kde dostanete svěží dortík, míchaná vajíčka a rozpečenou bagetu. Má to hned tři výhody: prožijete čas s partnerem, vypadnete z obvyklé rutiny, což je velmi osvěžující, a mentálně se připravíte na erotický večer. Výzkumný tým na univerzitě v norském Tromsø dospěl k závěru, že sexuální touha žen je ovlivňována světlem a sluncem. A když se na jaře začnou ženy víc odhalovat, začne mužům stoupat produkce testosteronu. Chuť na sex u obou pohlaví tak bývá větší.

4. Mystický duben

Noc z 30. dubna na 1. května slavili už staří Keltové, kteří se tak loučili se zimou. V této magické době lidé věřili, že se otevírají skryté poklady, zlé čarodějné síly jsou mocnější a chystají se smrtelníkům škodit. Ať už budete, nebo nebudete rozdělávat ohně a pálit čarodějnice, v dubnu přijďte s kreativními a nevšedními nápady na rande. Každý vytvořte seznam pěti nejlepších aktivit nebo zážitků, které jste chtěli vyzkoušet, a pak společně určete konkrétní data, kdy své plány zrealizujete.

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Máte pocit, že vás ve vztahu ubíjí stereotyp? Pak se držte tohoto milostného kalendáře a uvidíte úžasnou změnu…Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

5. Zamilovaný květen

„Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj.“ Úchvatnou báseň Máj Karla Hynka Máchy zná snad každý. Květen je čas polibků a všudypřítomné romantiky. Při líbání se spouští řada neurochemických reakcí a není žádné tajemství, že rty a jazyk jsou velmi citlivé erotogenní zóny. Při polibku se v mozku uvolňují endorfiny, které zlepšují náladu a snižují hladiny kortizolu. Proto se tímto měsícem prolíbejte a používejte přitom nejvzrušivější techniku líbání. Ústa využijte i pro další chlípné hrátky. Nechte si zavázat oči a uspořádejte hostinu. Schválně, jestli podle chuti uhádnete všechny potraviny, jež vám partner podá!

6. Veselý červen

Pravděpodobně všichni oceňují u partnera smysl pro humor. V seznamovacích profilech se často setkáte se zkratkou GSOH (zkratka pro good sense of humour, tedy dobrý smysl pro humor). A nutno podotknout, že právě žertování a dobrá nálada hrají v dlouhodobých vztazích důležitou roli. Odlehčuje určité situace a poukazuje k tomu, že nic není tak zlé, jak to na první pohled vypadá. Proto je tématem června úsměv. Věnujte pozornost všemu, co vás oba rozesměje, a vědomě plánujte, že budete tyto činnosti provozovat častěji.

7. Upřímný červenec

Kdy jste partnerovi naposledy řekli, že si ho pro něco vážíte? Je tak snadné přestat si všímat pozitiv a stále dokola vytahovat jen to, co je na vztahu špatného. Cesta do pekel! V červenci si sepište všechno na téma „proč se mi partner líbí a proč ho miluji“. Až protějšek udělá to samé, papíry si vyměňte a klidně vyvěste třeba na ledničku.

Foto: dekazigzag, Shutterstock.com

Nehledejte na vztahu a na partnerovi stále jen negativa, ale vědomě pojmenovávejte pozitiva. Co se vám líbí, čeho si vážíte…Foto: dekazigzag, Shutterstock.com

8. Poznávací srpen

Léto v plném proudu přeje seznamování, cestování a poznávání. Využijte toho a s partnerem se vraťte zpátky na začátek vztahu. Zajímejte se o něj jako tehdy, když jste rozebírali třeba jeho oblíbená jídla a filmy. Jistě objevíte něco, co o něm ještě nevíte. Proč vlastně tolik miluje smažený sýr a jaká milá vzpomínka se k tomu pokrmu váže?

9. Kreativní září

Udržet lásku ve vztahu také znamená neztratit sám sebe a podporovat vlastní individualitu. Jděte za věcmi, které vás zajímají, zapište se na nějaký kreativní kurz – většina zahajuje svoji činnost právě v září. Je to dobrý způsob, jak si vy dva popovídáte o něčem novém, co může vašemu vztahu dodat víc energie.

10. Sexuální říjen

Výzkumníci z Hongkongské univerzity potvrzují, že čím je počasí chladnější, tím víc se lidé chtějí tulit. Ba co víc. Akademici z kanadské Univerzity Simona Frasera tvrdí, že vyšší hladiny testosteronu jsou zodpovědné za to, že ženy muže na podzim a v zimě přitahují víc než kdykoli jindy. Je to tedy vhodný čas na postelové hrátky. (Nejen) během října dodržujte pravidlo šesti minut: spočívá v tom, že se aspoň tolik minut věnujete předehře, než se dostanete k samotnému pohlavnímu styku.

Foto: Goksi, Shutterstock.com

Na podzim se věnujte více než kdy jindy předehře a nezapomínejte na líbání a tuleníFoto: Goksi, Shutterstock.com

11. Bilancující listopad

Ujistěte se, že se k sobě chováte férově. Mnoho lidí si stěžuje, že partner dělá šílené věci. Stížnosti jsou obvykle na sobectví, nenaplněné dohody, nedodržené sliby, manipulace a dvojí metr. Skutečně v tomhle máte čisté vědomí? A nedělejte ze sebe oběť, která doma všechno zvládne sama a usilujte o větší rovnoprávnost! Unavená a vystresovaná partnerka je totiž jako časovaná bomba.

12. Plánovací prosinec

Když se blíží konec roku, muži, ženy i páry bilancují, co se v předchozích měsících povedlo a nepovedlo. Prosinec je výborné období nejen pro podobnou rekapitulaci, ale i pro plánování. S partnerem si sedněte a u kávy proberte, kam by se měl váš vztah v dalším roce ubírat a co je v něm potřeba ještě vylepšit. Stanovte rozpočet na domácnost i na příští dovolenou, dohodněte se, kolik měsíčně budete dávat stranou, aby na ni bylo, a těšte se na budoucí společně strávené chvíle. Vždyť ve dvou se to lépe táhne!

Reklama

Načítám