Hlavní obsah

Potraviny, které se vyplácí mít po ruce: Dýně i luštěniny

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Čerstvé potraviny jsou nutností každé kuchyně. Když ale dojde inspirace nebo potřebujete rychle připravit výživný pokrm, hodí se mít u sebe pár spolehlivých potravin, které vás podrží. Co mít doma po ruce, abyste vždy připravili zdravé a dobré jídlo?

Článek

Pečivo, ovoce a zelenina nebo mléčné výrobky či maso jsou potraviny, které se vyplácí nakupovat co pár dní. Nemají totiž příliš vysokou trvanlivost a pobyt na poličce či v lednici snižuje jejich výživovou hodnotu. Existují ale i potraviny, a patří mezi ně také některé druhy zeleniny nebo ovoce, které vydrží déle a vyplácí se mít je pro strýčka příhodu po ruce. O jaké pochutiny se jedná a co by u vás doma nemělo chybět?

1. Dýně hokaido

Podzim je v rozpuku, stejně jako sezona dýní, a tak by byl hřích tuhle oranžovou krásku opomenout. Je plná vlákniny, která vyživuje střevní mikrobiom a posiluje imunitu. Funguje jako skvělý antioxidant, to znamená, že z těla odstraňuje volné radikály. „Až si z ní budete připravovat polévku, nezapomeňte na dýňová semínka, která kromě omega 3 mastných kyselin obsahují i zinek působící protizánětlivě i jako prevence proti nachlazení,“ radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně dietologických center Naturhouse. Kromě polévky můžete z dýně připravit lahodné pyré, kaši nebo omáčku či ji zamíchat do různých zeleninových pokrmů, rizot nebo těstovin.

Foto: s_karau, Shutterstock.com

Dýně je zdravá a neskutečně variabilní. Připravíte z ní polévku i omáčkuFoto: s_karau, Shutterstock.com

2. Švestky

Ještě jedna typicky podzimní plodina. Ačkoliv se jedná o čerstvé ovoce, švestky vám v lednici nějakou dobu vydrží. Můžete je jíst jen tak, zmrazit je nebo použít k přípravě knedlíků či koláčů. Doma můžete mít i švestky sušené, které poslouží úplně stejně. Když je namočíte do vody, necháte změknout a poté rozmixujete s kapkou rumu a skořice, vykouzlíte rychlá a chutná povidla, která můžete hned použít. „Švestky jsou bohatým zdrojem rozpustné vlákniny, vitaminů skupiny B, zinku, vitaminu C a E, což jsou velmi účinné antioxidanty,“ říká Věra Burešová.

3. Vejce

V jednom vejci najdete až 6 gramů bílkovin. Další cenné živiny jsou vitamin D, vitaminy skupiny B včetně biotinu, dobrého na pleť. Dále vitamin A a E, vápník, zinek, železo, selen, draslík a lecitin. Ten snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu a prospívá játrům a mozku. Vejce se hodí pro pečení, zapékání nebo vaření – natvrdo chutnají na chlebu nebo v salátu, můžete z nich usmažit omeletu, dopřát si je jako hemenex nebo jako turecká vejce Çılbır.

4. Luštěniny

Luštěniny dodají bílkoviny, vlákninu i vitaminy, zasytí a nabijí energií. Můžete z nich připravit kaše, polévky nebo je podávat společně s obilovinami jako součást chutného zeleninového pokrmu. Mají jen jedinou nevýhodu – pokud je nekoupíte v konzervě, je třeba je před vlastní přípravou namočit, což zabere čas. Výjimkou je červená čočka. „Ta se rozvaří do deseti minut a je ideální na zahušťování jakýchkoliv jídel. Ostatní luštěniny je ale lepší namáčet přes noc a následně uvařit v nové vodě,“ potvrzuje odborná garantka výživy společnosti Bonavita, Michaela Ryglová.

Foto: Veliavik, Shutterstock.com

Červená čočka se rozvaří do 10 minut a poslouží jako základ chutné polévkyFoto: Veliavik, Shutterstock.com

5. Brambory

Obsahují rezistentní škrob, který svědčí střevům. Dodají velké množství vitaminů (C, E, B) a minerálů (draslík, hořčík, vápník, měď, jod, zinek, železo). „Radím vařit brambory v páře a ve slupce,“ říká Věra Burešová. „Jednak zachováte maximum cenných živin, jednak budou mít nižší glykemický index.“ Využijete je na klasickou přílohu, do salátu, polévek, knedlíků nebo placek.

6. Obiloviny a pseudoobiloviny

Ovesné vločky, quinoa, bulgur, kus kus nebo jáhly či pohanka jsou potraviny, které využijete k celé řadě účelů – poslouží jako chutná a netradiční příloha, jako základ zeleninových jídel nebo nasladko jako kaše s mlékem kravským či rostlinným. K obilovinám patří i těstoviny. „Kromě klasických špaget můžete zvolit celozrnnou variantu, špecle nebo třeba lasagne,“ radí Michaela Ryglová.

Reklama

Načítám