Článek
Samo grilované maso je majstrštyk, pokud však chcete grilovačku povznést do výšin a strávníky pořádně nakrmit, dejte si záležet i na přílohách a doplňcích. Není škoda perfektně grilovaný steak odbýt „jen“ kouskem pečiva?
Nejlepší přílohy ke grilování
Máte chvilku času? Zkuste chuť grilovaného masa, ryb či sýrů podpořit zajímavou přílohou. Sázkou na jistotu jsou brambory, které lze podávat v mnoha vynikajících, originálních podobách. Skvělé jsou pečené, americké, grilované nebo gratinované. Krok vedle určitě neuděláte ani s domácími hranolky bez smažení. A výborné jsou samozřejmě lehké bramborové saláty na různý způsob.
Tip: Šéfkuchaři se nebojí přidat ani spálený pórek, který zvládnete také. Stačí ho jen na grilu vedle masa opéct až dočerna. Pod horní spálenou vrstvou, která se po upečení odstraní, se ukrývá propečený střed s intenzivnější chutí a příjemným ohňovým aromatem. Pokud k této příloze chcete přizpůsobit i grilované maso, přidejte do marinády kapku ginu a s ním jemné tóny jalovce.
Tip šéfkuchaře: Univerzální příloha ke grilování
Jakou přílohu ke grilování navrhuje Petr Benda, šéfkuchař restaurace Bufet? Topinku s opečenými mačkanými rajčaty a smaženým česnekem a pečené (spálené) papriky s olejem, citronem a petrželí. Anebo grilovanou mladou mrkev. Jak na ni? Mrkev podélně rozřízněte, vložte do horkého pomerančového džusu svařeného s medem, solí a feferonkou. Jakmile tekutina zchladne, mrkev vyndejte a zprudka opečte na rozpáleném grilu, až zkaramelizuje a lehce zčerná. Do zbylého džusu se zamixuje olej, případně ocet nebo citronová šťáva, a dresink se promíchá s grilovanou mrkví a nasekanou listovou petrželí.
Jaký salát ke grilovanému masu?
Klasika, která nikdy nezklame? Kromě lehkého bramborového je to zeleninový salát. Zkuste k nakrájené zelenině přidat obiloviny, luštěniny, těstoviny, ořechy, bylinky, sýry nebo ovoce. A určitě si pohrajte se zálivkou – právě ta dokáže salát proměnit v hvězdu večera.
Tip: Nechcete přemýšlet nad složitými kombinacemi chutí do zálivky? Vsaďte na univerzální zálivku na salát podle slavného šéfkuchaře Hestona Blumenthala: Smíchejte a vidličkou našlehejte 40 g bílého vinného octa, 40 g dijonské nebo celozrnné hořčice, 120 g oleje (hroznového nebo arašídového) a špetku soli.
Grilovací dipy a omáčky
Grilované maso je samo o sobě lahůdka, ale správně zvolená omáčka nebo dip ho může povýšit na úplně novou úroveň. Máme pro vás tipy na výborné omáčky, které dodají masu na grilu ten správný šmrnc. A samozřejmě fungují i u bezmasého grilování, tedy u zeleniny, sýrů a veganských alternativ masa.
Grilovací sezona
Grilovací sezona odstartovala! Nechte se inspirovat recepty, které si zamilujete. Je libo šťavnatý burger, lahodný dip nebo svěží salátek jako přílohu?
Burgery
S trhaným vepřovým | Vegetariánský z řepy | Veganský | Krůtí s dipem | Tuňákový se salátem | Kuřecí s coleslawem | Hovězí s čedarem