Hlavní obsah

Popeleční středa otevírá čtyřicetidenní půst. Zkuste nejlepší postní recepty! Prospějí tělu, duši i peněžence

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Dnes začíná čtyřicetidenní půst, který potrvá až do Velikonoc, a pro křesťanské věřící má hluboký duchovní význam. Vzdát se masa, alkoholu a sladkostí a odlehčit v předjaří jídelníček je ale zdravá tradice, která prospěje všem bez rozdílu.

Článek

Možná se v křesťanských tradicích příliš nevyznáte, nicméně Popeleční středa je důležitý den i v naší lidové tradici. Právě tento den končí veselý a pořádně mastný masopust a začíná příprava na Velikonoce. A patří k tomu čtyřicetidenní půst. Zdá se vám, že žijete nezdravě? Doléhá na vás stres? Mnozí ho navíc často zahánějí jídlem, a někteří dokonce alkoholem. Období velikonočního půstu je tak skvělá příležitost zastavit se, vědomě se omezit a ulevit tělu i duši.

Postní období

Popeleční středa otevírá křesťanské přípravy na Velikonoce. V tento den končí veselý a nevázaný masopust a nastává doba zklidnění. Patří k ní nejen duchovní rozjímání, ale také čtyřicetidenní půst, který končí a vrcholí až během Svatého týdne. Výjimku tvoří neděle, kdy se slaví den Páně a půst se přerušuje.

Dříve se nejedlo maso, vejce ani mléčné produkty, dnes je praxe méně přísná. Jde především o střídmost a odříkání, které vás dovedou ke zklidnění a zamyšlení nad životem. Lidé se na tuto dobu vzdávají třeba alkoholu, cigaret, uzenin, sladkostí…

Půst odstartujte postupně

Nemusíte se do změn vrhat po hlavě: zkuste pro začátek vypustit sladkosti, uzeniny a maso alespoň na pár dní v týdnu. A přidejte do jídelníčku zdravější potraviny. Zařazujte je krok po kroku – i drobná změna se počítá. Místo masa vsaďte na luštěniny, objevte jáhly, pohanku a kroupy. Čím pestřejší strava, tím spokojenější střevní mikrobiom a ten má vliv nejen na zdraví a postavu, ale i na dobrou náladu. Co tedy v postní době vařit?

1. Nejlepší recepty z luštěnin

Nejčastější důvod, proč se lidé vyhýbají luštěninám, je strach z nadýmání. Dá se mu ale účinně předcházet: luštěniny správně uvařte, zařazujte je do jídelníčku častěji a po menších dávkách. Střevní mikroflóra si rychle zvykne a nadýmání bude minulostí.

K pocitu těžkého žaludku po luštěninách přispívá i to, že se v tradiční české kuchyni nevhodně kombinují: čočka s párkem a hrachová kaše s uzeným dají trávení zabrat. Kombinace, která je pro tělo nejlépe využitelná, je luštěnina s obilovinou. Že si to neumíte představit?

Luštěninové polévky vylepší hrst pohanky, fazolovou směs se zeleninou zamotejte do tortilly, chilli bez masa nebo voňavé cizrnové kari podávejte s rýží. Z červené čočky připravíte skvělou variaci na boloňskou omáčku k těstovinám, a když se nebojíte experimentů, pusťte se do blízkovýchodní rýže s čočkou nebo do čočkové sekané s ovesnými vločkami.

Skvělým příkladem jsou i luštěninové pomazánky: cizrnový hummus je proslulý, ale skvělá a zdravá je i pomazánka z červené čočky. Na plátku kváskového chleba (a ještě posypaná klíčky či semínky) je dokonalá také fazolová pomazánka. Za pozornost stojí i luštěninové mouky: vykouzlíte z nich různé placky a placičky.

2. Přidejte jáhly, pohanku a kroupy

Jsou levné, zdravé a dobře připravené budou chutnat i těm, kdo „zrní“ odmítají jaksi z principu. Nejméně „konfliktní“ jsou jáhly. Když je chcete propašovat do jídelníčku dětem, začněte lákavým jahelníkem nebo jáhlovými šiškami s perníkem. Poté zkuste nákypy a kaše naslano či nasladko: přidejte třeba dušená jablka se skořicí, ořechy nebo strouhanou čokoládu a oslaďte je kapkou medu. Naslano pak orestované houby, vajíčko či smaženou cibulku.

Pohanka má náročnější chuť, a když ji jenom tak uvaříte, velmi pravděpodobně se s úspěchem nepotká. Začněte proto pohankovou moukou: dobře se s ní pracuje a palačinky, těstoviny či perník z ní jsou bez přehánění výborné. Poté přihoďte hrst pohanky jako zavářku do bramboračky a jiných polévek, a když si na její chuť přivyknete, zkuste tradiční kontrabáš.

Kroupy pravděpodobně máte ve spíži ještě od přípravy vánočního kuby: hodí se do česnečky, připravíte z nich chutné krupoto a koneckonců kdo říká, že kuba se musí jíst jenom o Vánocích?

Když už to musí být, přidejte k pokrmům z obilovin kousek opečené slaniny. Místo ní můžete ale zkusit i kostičky opečeného uzeného tofu či celeru, které zakápnete trochou sójové omáčky. Nikdo netvrdí, že rozdíl nepoznáte, je to ale překvapivě dobrá a zdravá alternativa.

3. Brambory, zelí, cibule a kořenová zelenina

Tyto suroviny tvořily základ zimního jídelníčku našich předků a existuje tolik jednoduchých a skvělých receptů, že si s nimi do jara bohatě vystačíte. Pokrmy z brambor doplňte zakysanými mléčnými výrobky, kořenovou zeleninu přidávejte všude tam, kam to jde. Nezapomínejte na kysané zelí a červenou řepu.

4. Investujte do zdravých olejů

Peníze, které ušetříte za maso, uzeniny a sladkosti, investujte do kvalitních panenských olejů. Bývají sice dražší, ale kromě nesporných zdravotních benefitů skvěle dochutí různé obilné kaše, polévky a saláty z teplé zeleniny. Jídelníček obohatí lněný, ořechový a makový olej, zkusit můžete avokádový i z dýňových semínek. Kupte raději menší množství a skladujete je ve tmě a chladu.

Do jídelníčku zařaďte dobře stravitelné zakysané mléčné výrobky, občas přidejte rybu a nezapomínejte na ořechy a semínka. Hodně pijte, choďte na procházky a věnujte se nejbližším. Omezte čas na sociálních sítích. A pokud to zvládnete, zkuste típnout poslední cigaretu, právě toto období roku se k tomu skvěle hodí. O Velikonocích budete zdravější, štíhlejší a odpočinutější.

(článek byl aktualizován o nové informace)

Reklama

Načítám