Hlavní obsah

Vyzrajte na vysoké ceny rajčat a paprik. Místo nich sáhněte po sezonní zelenině

Foto: Kolpakova Svetlana, Shutterstock.com

Foto: Kolpakova Svetlana, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny rajčat, paprik a okurek šplhají do astronomických výšek a debata o nich vás poslední dobou nemohla minout. Skutečně je to ale taková tragédie?

Článek

Rychle a rádi jsme si přivykli, že si i uprostřed zimy můžeme obložit chléb plátkem rajčete. S pocitem, že děláme něco pro svoje zdraví, krájíme v únoru okurky a papriky do salátu a razantní zvýšení cen neseme nelibě.

Rajčata a papriky v zimě: opravdu nám prospívají?

Zelenina by měla tvořit podstatnou část jídelníčku a čerstvé rajče ještě teplé od sluníčka, voňavá paprika či šťavnatá okurka jsou uprostřed léta nepochybně skvělá volba. Na zimní stůl ale nepatří, jakkoliv lákavě na pultech vypadají. Poznáme to už po chuti (tedy spíš podle toho, že žádnou chuť nemají).

Z pohledu tradiční čínské medicíny patří tyto plodiny mezi ochlazující potraviny, a pokud chceme zůstat zdraví, měli bychom se jim v chladnějším období roku vyhýbat. Naznačuje to i moudrost ukrytá v pohádkách, vždyť kdo jiný, než zlá macecha by uprostřed zimy hnal Marušku pro čerstvé jahody?

Jsme součástí přírody a ta to zařídila chytře: v každém ročním období nám nabízí, co je pro nás nejzdravější. Stačí se podívat na jídelníček našich předků: ke konci zimy patří v naší oblasti brambory, zelí, řepa, cibule, kořenová zelenina, jablka, kvašená zelenina a ovoce, první divoké jedlé rostliny a naklíčené luštěniny. Dodají nám dostatek vitaminů a ani rozpočet příliš nezatíží. Jak je zařadit do jídelníčku, abychom si opravdu pochutnali?

Jakou zeleninu jíst v zimě?

1. Kořenová zelenina

Přidávejte ji do polévek všeho druhu, krémových omáček, dušených pokrmů a pár kousků šoupněte do pekáčku, i když pečete maso. Bude se hodit jako lehká příloha nebo i do zimního salátu. Lehce tepelně upravená zelenina je pro naše tělo dobře stravitelná a mnohdy i chutnější než ta dražší a dovezená.

2. Zelí

Kilo zelí koupíte za zlomek ceny rajčat a paprik a dodá vám srovnatelné množství vitamínů, minerálů a tolik potřebné vlákniny. Ze syrového připravíte skvělé saláty, ale chutné je i dušené. Pečení z něj vytáhne tu nejlepší chuť, a i když se vám recept na „steaky“ ze zelí bude zdát lehce podezřelý, zkuste ho, je to překvapivá lahůdka. List zelí obohatí i směs zeleniny pod rychlá asijská jídla.

3. Kapusta a kapustičky

To, že některým lidem tahle zelenina nechutná, má racionální vědecké vysvětlení. Schopnost vnímat hořkou chuť nemáme všichni stejnou, takže pokud patříte mezi její odpůrce, nemusíte se do ní nutit. Pro ty ostatní je tady pár receptů.

4. Červená řepa

Také má své odpůrce, můžete ji ale propašovat do nečekaných receptů. Zábavnou barvu dodá haluškám i palačinkám, vláčnost navíc sladkým dezertům. Uděláte z ní skvělé pomazánky i saláty a králem řepných jídel je poctivý hustý boršč.

5. Dýně

Její jemnou chuť dobře snášejí i děti a stejně jako řepu ji můžete přidávat i do sladkého pečení. Krémová dýňová polévka na našich stolech rychle zdomácněla a šmrnc jí můžete dodat i exotickým kokosovým mlékem. Pokud to máte rádi ostřejší, vybírejte z výrazně kořeněných kari.

6. Cibule a česnek

Nenápadní komparzisté, kteří rádi nechávají vyniknout ostatní suroviny. Dopřejte jim někdy také hlavní roli!

7. Sušené i čerstvé houby

Nejenom že skvěle chutnají, mají i spoustu zdravotních benefitů a na konci zimy dokážou pořádně nakopnout imunitu. Hlívu i jidášovo ucho najdete v lese i tomto období, mráz jim neškodí, a pokud jsou pevné, lesklé a pružné, můžete je bez obav sbírat. Některé druhy si můžete za zlomek jejich ceny v obchodech vypěstovat také doma.

8. Křen

Český ženšen, superpotravina a přírodní antibiotikum. Nejlepší je čerstvý, do omáček ho přidávejte až ke konci vaření.

9. Kvašená zelenina

Mistička kvašeného zelí ke každému jídlu a nebudete potřebovat žádné drahé vitamíny z obchodu. Také je nejlepší čerstvé, kdo by ale odolat poctivému segedínu či zelňačce.

10. Zavařená zelenina a ovoce

Vzpomeňte si na letošní ceny rajčat a paprik v létě, když budou v plné sezoně. Pusťte se do zavařování a nakládání, v zimě pak bude stačit jenom sáhnou do spíže a základ na guláše, dušená masa a rajčatové omáčky, jako když najdete. A pokud kompotované ovoce a marmelády nesníte jenom tak, budou se hodit do sladkého pečení.

11. Klíčky a výhonky

Můžete si koupit vkusné (i méně vkusné) misky a sety na klíčení zeleniny, faktem ale je, že řeřicha vám vzejde za tři čtyři dny i na plastovém tácku s kouskem buničiny a na klíčení luštěnin dobře poslouží i zavařovací sklenice. Na jaře je přidávejte, kam to půjde: na chléb, do polévky, na vajíčka i brambory… Skvěle to vypadá, ještě líp chutná a zdraví ohromně prospívá.

12. Divoké jedlé rostliny

Jaro už je pomalu cítit ve vzduchu a potrvá už jenom chviličku, než se začnou objevovat první divoké jedlé rostliny.

Brambory obsahují nezanedbatelné množství vitaminu C. Ke konci zimy už nemají tolik vody, takže z nich připravíte skvělé bramboráky.

Reklama

Načítám